Hiina koroonameetmed on pööranud rahva kompartei ja Xi vastu

Postimees
Copy
Protesti märgiks tühja paberilehte käes hoidev naine eile Shanghais meeleavaldusel Hiina koroonapoliitika vastu.
Protesti märgiks tühja paberilehte käes hoidev naine eile Shanghais meeleavaldusel Hiina koroonapoliitika vastu. Foto: HECTOR RETAMAL / AFP / Scanpix

Meeleavaldused rangete Covid-19 sulgemiste vastu on laienenud üle Hiina ning üha enam kuuleb protestijate suust üleskutset, et riiki valitsev kommunistlik partei ja president Xi Jinping peaks võimult lahkuma.

Seni toimus üksikuid väljaastumisi riigi koroonapoliitika vastu linnades, kus rakendati karme piiranguid, ent laiemad protestid vallandusid Hiinas pärast seda, kui läinud neljapäeval hukkus riigi lääneosas asuva Xinjiangi piirkonna keskuses Ürümqis kõrghoone põlengus kümme inimest, kes väidetavalt ei saanud majast põgeneda, kuna see oli osaliselt koroonapiirangute tõttu suletud. Võimud on surmade seotust sulgemismeetmetega eitanud.

Hiina suurimas linna Shanghais jätkusid võimudevastased meeleavaldused eile juba teist päeva. Üleeile õhtul tuli rahvas seal küünaldega mälestama Ürümqi ohvreid ning öö jooksul kasvas kogunemine üle protestiks, vahendas Reuters.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles