Podoljak: Venemaa ei suuda hoida Zaporižžja tuumajaama enda käes

BNS
Copy
Ukraina Zaporižžja tuumajaam.
Ukraina Zaporižžja tuumajaam. Foto: ALEXANDER ERMOCHENKO / REUTERS / Scanpix

Venemaa ei suuda hoida Zaporižžja tuumajaama enda käes ning Ukraina võib taastada kontrolli selle üle, ütles eile Ukraina presidendikantselei nõunik Mõhhailo Podoljak.

Podoljaki sõnul arvestati Kremlis, et nad võivad korrata Krimmi okupeerimise stsenaariumi, kui maailma avalikkus mõistis sissetungi hukka, kuid otsustas selle suhtes silmad sulgeda, edastas uudisteportaal Unian.

«Nad lahkuvad sealt, kuna nende kaitseliin hakkab järk-järgult liikuma Venemaa Föderatsiooni piiride poole,» lausus ta.

«Nad arvasid, et praegu on samasugune olukord – et nad hõivavad Zaporižžja tuumajaama ja mingi territooriumi, kirjutavad need Venemaa Föderatsiooni põhiseadusesse või ütlevad, et Rosatomi jurisdiktsioon laieneb tuumajaamale, aga maailm ütleb: «Hästi. Me avalikult seda ei tunnusta, kuid kuluaarides ütleme: no olgu pealegi, arvestame sellega, et see on teie»,» lisas Podoljak.

«Me võtame selle igal juhul tagasi,» ütles Podoljak.

Uudisteagentuuri Interfax teatel ütles Ukraina tuumajaamade operaatori Enerhoatom president Petro Kotin eile, et näha on märke sellest, et venelased võivad hakata Zaporižžja tuumajaama territooriumilt lahkuma, seda juba lähitulevikus.

«Teate, on selline tunne, et nad pakivad kohvreid ja varastavad kõike, mida nad sealt leiavad.»

«Viimastel nädalatel oleme saanud infot, mis annab tunnistust sellest, et nad, võib-olla, kavatsevad Zaporižžja tuumajaamast lahkuda,» ütles ta.

«Esiteks, Vene meedias on hakanud väga palju ilmuma materjali selle kohta, et Zaporižžja tuumajaama võiks jätta, võiks anda IAEA kontrolli alla,» lausus Kotin viitega ÜRO tuumajärelevalveagentuurile. «Teate, on selline tunne, et nad pakivad kohvreid ja varastavad kõike, mida nad sealt leiavad.»

Vastates küsimusele, kas saab rääkida sellest, et venelased juba lahkuvad tuumajaama okupeeritud osadest, ütles Enerhoatomi juht, et sellest on praegu veel vara rääkida: «Seda ei ole, kuid valmistutakse.»

Kotini sõnul jätkavad okupandid Zaporižžja tuumajaama kasutamist sõjaväebaasina.

«Nad lükkasid sinna kokku kõik, mida said: nii sõjatehnika kui ka oma personali. Lükkasid sinna oma veokid, keegi ei tea, mis on neis veokites, suure tõenäosusega on seal relvad ja lõhkeained. Samuti mineerivad nad jaama territooriumi, jaama ümbrust,» seletas Kotin.

Tuumajaama territooriumil on sõjaväetsoonid, kuhu ei lubata tuumajaama töötajaid, lisas ta.

Kotin ütles, et Ukrainas võeti pärast Tšornobõli tuumajaama avariid 1986. aastal vastu energiaplokkide kõrgendatud turvalisuse programm. Seda rahastas Euroopa Komisjon ja selle elluviimine on lõppemas.

«Just see eristabki meie energiaplokke Vene omadest. See on põhjus, miks nad ei saa sõita Zaporižžja tuumajaama, tuua oma personali ja seal seda (jaama) käitama hakata. Sest meil on kõik teisiti: meil on teised turvasüsteemid, meil on tegelikult teised energiaplokkide juhtimissüsteemid. Neil selliseid üldse ei ole,» seletas Enerhoatomi juht.

Kõigil Zaporižžja tuumajaama töötajatel on praegu keelatud sõita territooriumile, mis on Ukraina valitsuse kontrolli all.

Kotini hinnangul on Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuri (IAEA) peadirektor Rafael Grossi praegu seisukohal, et konstateerib sündmused, mis on rikkumised, aga ei räägi nende põhjustest ega sellest, kuidas neid ära hoida.

«Kuid ta teeb ka väga aktiivselt tööd turvatsooni loomiseks Zaporižžja tuumajaama ümber ja kui tal õnnestub see lõppude lõpuks teha ja viia okupandid Zaporižžja tuumajaama territooriumilt minema ja luua seal turvatsoon, siis me loomulikult andestame talle kõik,» lisas Kotin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles