Kanada avaldas oma uue Aasia ja Vaikse ookeani regiooni strateegia (2)

Copy
Kanada peaminister Justin Trudeau hiljutisel Aasia ja Vaikse ookeani majanduskoostöö (APEC) tippkohtumisel Bangkokis. Foto on illustratiivne.
Kanada peaminister Justin Trudeau hiljutisel Aasia ja Vaikse ookeani majanduskoostöö (APEC) tippkohtumisel Bangkokis. Foto on illustratiivne. Foto: Haiyun Jiang / POOL / AFP / Scanpix

Kanada avaldas eile oma uue majandus- ja diplomaatilise strateegia Aasia ja Vaikse ookeani piirkonna jaoks, eraldades järgmiseks viieks aastaks selle elluviimiseks 2,3 miljardit Kanada dollarit (1,7 miljardit USA dollarit).

Plaan on suunatud ka vähendama Hiinaga seotud võimalikke riske.

Peaminister Justin Trudeau valitsuse strateegia põhineb viiel peamisel suunal - rahu ja julgeoleku edendamine, seal hulgas sõjalaeva saatmine regiooni, kaubanduse ja investeeringute tugevdamine, «feministliku rahvusvahelise abi» suurendamine, kestliku taristu rahastamine ning diplomaatilise kohaloleku suurendamine.

«India ja Vaikse ookeani tulevik on meie tulevik, meil on mängida roll selle kujundamisel. Et seda teha, peame olema tõeline, usaldusväärne partner,» ütles välisminister Melanie Joly avalduses, tutvustades plaani.

Tema sõnul saadab uus strateegia «regioonile selge sõnumi, et Kanada on siin, ja et nad saavad usaldada, et oleme siin, et jääda».

Intervjuus prantsuskeelses päevalehes La Presse ütles Joly, et saadetud sõnum on suunatud eriti Pekingile, millega Ottawal pole just parimad suhted.

«See on põhimõtteline probleem, et Hiina ei austa praegu rahvusvahelisi norme ja püüab neid muuta või tõlgendada enda huvides,» ütles ta ajalehele.

Kuigi ta ütles, et valitsus ei lähe nii kaugele, et soovitada Kanada firmadel Hiinas mitte äri teha, märkis Joly: «Minu ülesanne on selgitada riski. Ja ma ütlen, et on geopoliitiline risk teha äri Hiinas.»

Valitsuse strateegia «esitab kõikehõlmava teekaardi süvendamaks meie seotust India ja Vaikse ookeani regiooniga järgmisel aastakümnel, suurendades meie panust piirkondlikku rahusse ja julgeolekusse».

Strateegia avaldati pärast Trudeau ja Joly hiljutist osalemist G20 riikide tippkohtumisel Indoneesias, ASEAN-i tippkohtumisel Kambodžas ning Aasia ja Vaikse ookeani majanduskoostöö (APEC) foorumil Tais.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles