Austraalia langetas esimest korda alates 2014. aastast terroriohu taset

BNS
Copy
Mike Burgess.
Mike Burgess. Foto: Mick Tsikas/AAP Image via AP/SCANPIX

Austraalia langetas esimest korda alates 2014. aastast terroriohu taset, see on nüüd «tõenäolise» asemel «võimalik», ütles esmaspäeval luurejuht Mike Burgess.

«See ei tähenda, et oht on kadunud,» rõhutas ta.

«On endiselt usutav, et keegi sureb Austraalias terroristi käe läbi järgmise 12 kuu jooksul,» lisas Burgess, kes on Austraalia julgeoleku- ja luureorganisatsiooni (ASIO) peadirektor.

Äärmusrühmituse Islamiriik kaotused Lähis-Idas ja terrorivõrgustiku Al-Qaeda propagandamasina suutmatus luua ühendust lääne noortega on toonud kaasa äärmuslaste arvu vähenemise Austraalias, ütles ta.

Viimasel paaril aastal on aga Austraalias kasvanud radikaalne rahvuslus ja levinud paremäärmuslik ideoloogia.

Alates 2014. aastast, mil ohutase tõsteti «võimalikult tõenäoliseks», on Austraalias aset leidnud 11 terrorirünnakut ja veel 21 vandenõu on nurjatud.

Pooled ärahoitud terrorirünnakutest olid aastatel 2014–2016, kui Islamiriik oli prominentsem.

Alates 2014. aastast on Austraalias 79 terroritõrjeoperatsiooni raames esitatud 153 terrorismiga seotud süüdistust.

Burgess hoiatas, et on peaaegu kindel, et ohutase tõuseb uuesti. See ei pea tingimata olema terrorirünnaku tulemus, vaid seda võidakse tõsta seoses üldise julgeolekuhinnanguga, mis võtab arvesse ka üksikult tegutsevad isikud.

Inimesed radikaliseeruvad veebi kaudu äärmiselt kiiresti, mõnikord vaid nädalate või kuudega, lausus ta.

Samas on vähem rühmitusi, mis planeerivad kuid või aastaid keerulisi terrorirünnakuid eesmärgiga tekitada maksimaalset hävingut.

Tulevikus vabastatakse ka üle 50 isiku, kes on süüdi mõistetud terrorismiga seotud tegevuse eest, kuid neist ainult käputäis vabaneb 2025. aastaks, lisas Burgess.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles