NATO kavatseb korrata Ukrainale antud lubadust

Copy
NATO peasekretär Jens Stoltenberg alliansi peakorteris.
NATO peasekretär Jens Stoltenberg alliansi peakorteris. Foto: Olivier Matthys/AP/Scanpix

NATO plaanib homsel välisministrite kohtumisel korrata üht oma kõige vastuolulisemat otsust, et Ukraina ühineb ühel päeval alliansiga.

NATO välisministrite kohtumine toimub Bukaresti parlamendipalees, kus USA tollane president George W. Bush veenis 2008. aasta aprillis liitlasi avama Venemaa ägedast vastuseisust hoolimata alliansi ukse Ukrainale ja Gruusiale.

«NATO tervitab Ukraina ja Gruusia euroatlandi püüdlusi. Leppisime täna kokku, et need riigid saavad NATO liitlaseks,» märkisid riigijuhid 2008. aasta tippkohtumisel avalduses. Tippkohtumisel osalenud Vene president Vladimir Putin nimetas otsust otseseks ohuks Vene julgeolekule. Neli kuud hiljem tungisid Vene väed Gruusiasse.

Osa eksperte peab Bukaresti otsust suureks veaks, mille tõttu Venemaa tundis end aina laieneva NATO poolt nurka surutuna. Allianss on kinnitanud, et ei survesta riike ühinema ning et osa riike on soovinud liituda kaitseks Venemaa eest, nagu teevad praegu Soome ja Rootsi.

Neliteist aastat hiljem lubab NATO sel nädalal Ukrainale pikaajalist toetust.

«NATO jääb Ukraina kõrvale nii kaua, kui vaja. Me ei tagane,» kinnitas alliansi peasekretär Jens Stoltenberg eelmisel nädalal.

Viimastel aastatel on NATOga liitunud Põhja-Makedoonia ja Montenegro. «Sellega oleme näidanud, et NATO uks on avatud ning et liikmesuse otsustavad liitlased ja kandidaatriigid. See on ka sõnum Ukrainale,» ütles Stoltenberg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles