Saksa ametnikud hoiatavad rünnakute eest valimisaastal

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islamiäärmuslased.
Islamiäärmuslased. Foto: AFP / Scanpix

Islamistid võivad kasutada ära Saksa üldvalimisi sel aastal, et korraldada rünnakuid ja avaldada valitsusele survet sõdurite äratoomiseks Afganistanist, ütlesid kõrged julgeolekuametnikud laupäeval.


Saksa politseijuht võrdles olukorda Hispaaniaga, kus islamistid korraldasid 2004. aastal vahetult enne üldvalimisi 191 inimelu nõudnud plahvatused Madridi linnalähirongides, püüdes mõjutada valimisi ja avaldada võimudele survet vägede kojutoomiseks Iraagist.

Föderaalse kriminaalpolitsei (BKA) juht Jörg Ziercke ütles nädalaväljaandele Focus, et hiljutised islamistide videoläkitused näitavad, et Saksamaa ja Saksa institutsioonid välisriikides on ohus.

«Me näeme selgeid paralleele olukorraga Hispaanias,» sõnas ta.

Üldvalimised toimuvad septembris.

Saksamaa on järkjärgult suurendanud oma sõjaväelaste osalemist välismissioonidel. Berliinil on mandaat saata kuni 4500 sõdurit osalema NATO rahuvalvejõududes Afganistanis.

Saksa suurkoalitsiooni mõlemad osapooled - kantsler Angela Merkeli konservatiivid ja sotsiaaldemokraadid - toetavad Saksamaa missiooni Afganistanis.

Vasakpartei Die Linke on Afganistanis osalemise vastu ning ka mitu opositsioonilise Roheliste partei liiget on avaldanud vastuseisu Saksamaa osalemisele selles missioonis.

Saksa siseluureagentuuri juht Heinz Fromm ütles, et viimastel nädalatel avaldatud mitu videoläkitust näitavad, et saksa keelt kõnelevad islamistid ähvardavad rünnakutega.
«Sõnum on see: «Teie sakslased olete oma sõduritega Afganistanis. Meile see ei meeldi. Pange oma poliitikud seda muutma,»» ütles Fromm päevalehele Hamburger Abendblatt.

«Oht, et islamistid korraldavad Saksamaal terrorirünnaku, on väga suur,» sõnas Fromm ja lisas, et riigis on mitusada inimest, keda võib pidada potentsiaalseteks islamiterroristideks.

Erinevalt sellistest Euroopa riikidest nagu Suurbritannia või Hispaania ei ole Saksamaal viimastel aastatel toimunud ühtegi suuremat terroriakti.

Ziercke ütles, et kõige suuremat ohtu kujutavad endast Saksa päritolu islamistid.

«Nad teavad Saksa infrastruktuuri, nad on lõimunud ning ei tekita oma välimusega tähelepanu,» lausus ta. «Me peame eeldama, et nad on valmis kõigeks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles