NATO-sse pürgivad Soome ja Rootsi jätkavad Türgi vastuseisu murdmist

Copy
Türgi välisminister Mevlüt Çavuşoğlu.
Türgi välisminister Mevlüt Çavuşoğlu. Foto: Sha Dati/Xinhua/Zuma Press/Scanpix

Türgi välisminister Mevlüt Çavuşoğlu ütles täna, et kohtub teisipäeval Bukarestis NATO välisministrite kohtumise ajal oma Rootsi ja Soome kolleegidega, et arutada Stockholmi ja Helsingi soovi ühineda NATO-ga.

«Kohtume homme Bukarestis kolmepoolses formaadis Rootsi ja Soome välisministriga,» ütles Çavuşoğlu eratelekanali NTV teatel. «Protsess edeneb positiivselt, kuid astuda on veel samme. Tegelikult on Rootsi see riik, kes peab astuma rohkem samme.»

Ankara on süüdistanud Rootsit ja Soomet turvapaiga pakkumises lindpriidele kurdi äärmuslastele, keda Türgi peab terroristideks, ega ole hoolimata juunikuisest kokkuleppest ratifitseerinud nende liitumistaotlusi.

Rootsi uus peaminister Ulf Kristersson kohtus novembri algul Ankaras Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoganiga. Enne Kristerssoni visiiti ütles Istanbulis Çavuşoğlu ja Erdoğaniga kohtunud NATO peasekretär Jens Stoltenberg, et Rootsi ja Soome on valmis lahendama koostöös Türgiga Ankara probleeme ning lisas, et on aeg mõlemad riigid allianssi vastu võtta.

Soome ja Rootsi liitumine on ratifitseerimata vaid Türgis ja Ungaris. Ungari peaminister Viktor Orbán ütles eelmisel nädalal, et Ungari parlament ratifitseerib Soome ja Rootsi liitumise NATO-ga järgmisel aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles