Sümboolses kohas kogunev NATO lubab Ukrainale talvevarusid

Evelyn Kaldoja
, välisuudiste toimetuse juhataja
Copy
NATO välisministrid naasevad sel nädalal Bukaresti parlamendipaleesse, kus 2008. aasta 3.-4. aprillil peeti maha siiani meenutamist leidev tippkohtumine. 
NATO välisministrid naasevad sel nädalal Bukaresti parlamendipaleesse, kus 2008. aasta 3.-4. aprillil peeti maha siiani meenutamist leidev tippkohtumine. Foto: Vadim Ghirda/AP/Scanpix

Ukraina vaatenurgast on raske leida NATO kohtumiseks sümboolsemat kohta kui Bukaresti Parlamendipalee, kuhu alliansi välisministrid täna saabuvad.

Neliteist ja pool aastat tagasi sealsamas peetud tippkohtumisel tegi ajalugu uperpalli, kohalviibinute kinnitusel suuresti toonase USA presidendi George W. Bushi jõul. Ukraina ja Gruusia jäeti NATO liikmesuse tegevuskavata (MAP, ingliskeelsest lühend sõnadest membership action plan), aga selle asemel tõotati tippkohtumise lõppdeklaratsioonis, et mõlemad maad saavad alliansi liikmeiks.

Järgnevate aastate jooksul on MAPist kui sellisest järjest vähem räägitud. Bukaresti deklaratsiooni Ukrainat ja Gruusiat puudutavaid sõnu meenutatakse aga aina sagedamini.

Kuigi tavapäraselt seda ministrite taseme NATO kohtumistel ei tehta, võetakse ka seekord Bukarestis vastu deklaratsioon. Liikmesust või isegi selle tegevuskava lubamist sealt Ukrainal siiski loota ei ole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles