USA president jälgib tähelepanuga rahvarahutusi Hiinas

Copy
Rühm meeleavaldajaid koguneb Tokyos asuva Hiina saatkonna juurde rahumeelselt, et avaldada toetust Hiinas Pekingi karmide Covid-19 piirangute tõttu meeleavaldustel osalevatele inimestele.
Rühm meeleavaldajaid koguneb Tokyos asuva Hiina saatkonna juurde rahumeelselt, et avaldada toetust Hiinas Pekingi karmide Covid-19 piirangute tõttu meeleavaldustel osalevatele inimestele. Foto: RICHARD A. BROOKS/ AFP / Scanpix

USA president Joe Biden jälgib suure tähelepanuga haruldasi rahvarahutusi Hiinas, teatas esmaspäeval Valge Maja.

Meeleavaldajad nõuavad poliitilisi vabadusi ja koroonaviiruse piirangute lõpetamist.

«President ja me kõik jälgime arenguid Hiinas. Nii et jah, president jälgib olukorda suure tähelepanuga,» ütles Valge Maja riikliku julgeoleku pressiesindaja John Kirby ajakirjanikele. Kirby ei kirjeldanud Bideni reaktsiooni meeleavaldajate nõudmistele.

«President ei kavatse rääkida meeleavaldajate eest kogu maailmas. Nad räägivad ise enda eest,» sõnas Kirby.

Alates eelmisest nädalast on inimesed tulnud Hiina suuremates linnades ja ülikoolilinnakutes tänavatele ulatuses, mida pole nähtud 1989. aasta demokraatiameelsetest meeleavaldustest saadik.

USA välisministeerium kaitses juba varem päeval õigust Hiinas meelt avaldada.

«Me oleme pikalt rõhutanud, et kõigil on õigus rahumeelselt meelt avaldada. Seda siin Ühendriikides ja üle terve maailma. Sinna hulka käib ka Hiina Rahvavabariik,» teatas USA välisministeerium.

«Me oleme samuti öelnud, et koroonaviiruse nulltolerants ei ole poliitika, mida me siin Ühendriikides rakendame. Me arvame, et Hiinal saab olema väga keeruline seda viirust oma nulltolerantsi strateegiat rakendades ohjeldada,» lisas ministeerium.

Välisministeeriumi teatel keskendub USA sellele, «mis toimib», sealjuures vaktsiinidele, tõhustusdoosidele ning testimise ja ravi hõlbustamisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles