Niinistö ei näe Ukraina sõdurite koolitamisel Soomes takistust (1)

Copy
Soome sõjaväeõppus Kontio 22 Nurmeses 29. november 2022.
Soome sõjaväeõppus Kontio 22 Nurmeses 29. november 2022. Foto: Tomi Hanninen/EPA/Scanpix

Põhja-Karjalas teisipäeval aasta tähtsaimat sõjaväeõppust külastav president Sauli Niinistö ei näe Ukraina sõdurite koolitamisel Soomes takistust.

Niinistö sõnul võiks õppus olla seotud näiteks relvasüsteemidega, mille Soome Ukrainale üle annab.

Niinistölt küsiti selle kohta päeval pressikonverentsil, mis korraldati seoses maaväe õppusega Põhja-Karjalas Nurmese linnas.

«Ma ei näe ukrainlaste harimisel takistust, aga tegutseda tuleb nii, nagu ise õigeks peame. Näiteks Soome poolt üle antud relvasüsteemide puhul võiks kõne alla tulla väljaõpe,» ütles Niinistö. «Meie teame kõige paremini, kuidas meie kasutatavad süsteemid töötavad.»

Kontio 22 on Soome armee aasta kõige olulisem sõjaline õppus, millest võtab osa ligi 8000 sõdurit.

Niinistö sõnul on sõduritest umbes 2000 reservväelased.

«Siin on näha, et reservväelaste suhtumine on tõsine. Olukorda Ukrainas võetakse tõsiselt,» kirjeldas riigipea.

Pressikonverentsil olid kohal ka välismeedia esindajad. Prantsuse ajakirjanik küsis Niinistölt, kas teised Euroopa riigid peaksid Soome eeskuju järgima ja kaaluma üldise ajateenistuse kehtestamist.

«Muidugi otsustavad kõik riigid ise oma asju. Küll aga tahaks küsida, miks ei tasu Soomest eeskuju võtta,» küsis Niinistö vastu.

«Ja ma ei pea silmas ainult ajateenistust, vaid pean silmas näiteks Soome suurtükiväge, mis on Euroopa tugevaim. Seda on viie miljoni elanikuga riigi kohta päris palju.»

Niinistö sõnul pole pärast Venemaa sissetungi Ukrainasse soomlaste mõtlemises kodumaa turvalisusest suurt muutust toimunud.

«Soomes mõeldakse veidi teisiti, kui teistes Euroopa riikides. Meie jaoks on julgeolek kõige tähtsam,» ütles Niinistö. «Me ei ole seda unustanud, kuid võib-olla on suhtumine Ukraina sõjaga nüüd selgemini nähtav. Mõtlemine julgeolekust on ehk kuidagi reaalsemaks muutunud.»

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles