Hiina võimud kutsuvad protestidega seoses «vaenulikke jõude» maha suruma

Copy
Hiina politsei blokeerib teed meeleavaldusel Pekingis 27. november 2022.
Hiina politsei blokeerib teed meeleavaldusel Pekingis 27. november 2022. Foto: MARK R. CRISTINO/EPA/Scanpix

Hiina kõrgeim julgeolekuorgan kutsus teisipäeval maha suruma niinimetatud vaenulikke jõude seoses suurlinnades puhkenud meeleavaldustega, kus protestiti COVID-19 piirangute ja sulgemismeetmete vastu ning nõuti suuremat poliitilist vabadust.

Kompartei poliitiliste ja juriidiliste asjade keskkomisjon, mille haldusalasse kuulub riigi seaduste jõustamine, ütles, et Hiinas tuleb vastavalt seadusele "suruda maha vaenulike jõudude infiltreerumine ja sabotaaž", vahendas riiklik uudisteagentuur Xinhua komisjoni istungi kirjalikku kokkuvõtet.

Dokumendis seisab, et ülitähtise on "suruda vastavalt seadusele resoluutselt maha ebaseaduslikud ja ühiskondlikku korda häirivad kuritegelikud toimingud ning tõsiselt kindlustama üldist sotsiaalset stabiilsust".

Hiinas vallandusid nädalavahetusel mitmes suurlinnas ja Hongkongis protestid seoses võimude karmi nulltolerantspoliitikaga COVID-viiruse vastu võitlemisel.

Meeleavaldused vallandas neljapäeva õhtul Xinjiangi uiguuri autonoomse piirkonna pealinna Ürümqi elumajas puhkenud tulekahju, milles hukkus kümme inimest.

Osa protestijaist nõudsid koguni Hiina liidri Xi Jinpingi tagasiastumist ning suuremat sõnavabadust – äärmiselt julged nõudmised riigis, kus kogu organiseeritud poliitiline opositsioon on süsteemselt tasalülitatud.

Tegemist oli suurima avaliku väljaastumisega aastakümnete jooksul.

Julgeolekujõud on juba praegu asunud õigustühiseks kuulutama uusi demonstratsioone, politsei tuli paljudes kohtades üle Hiina teisipäeval välja suuremate jõududega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles