Pentagon: aastaks 2035 Hiina tuumaarsenal enam kui kolmekordistub

Copy
Strateegilised tuumaraketid Dongfeng-41 Pekingis Hiina Rahvavabariigi 70. aastapäevale pühendatud sõjaväeparaadil 1. oktoobril 2019.
Strateegilised tuumaraketid Dongfeng-41 Pekingis Hiina Rahvavabariigi 70. aastapäevale pühendatud sõjaväeparaadil 1. oktoobril 2019. Foto: Liu Bin via www.imago-images.de/imago images/Xinhua

Hiina tuumaarsenal peaks 2035. aastaks kasvama enam kui kolm korda 1500 lõhkepeani, teatas Pentagon teisipäevases aruandes, milles rõhutatakse ka riigi õhujõudude hoogustuvat arengut.

Washington on nimetanud Pekingit Ühendriikide suurimaks väljakutseks ja iga-aastases aruandes Hiina relvajõudude kohta rõhutati nii tuuma- kui ka tavavägede täiustamist.

«Kaitseministeeriumi hinnangul on (Hiina) kasutuskõlblike tuumalõhkepeade varu ületanud 400 piiri,» seisis raportis. «Kui Hiina jätkab .... samas tempos, saab ta 2035. aastaks välja panna umbes 1500 lõhkepead.»

See arv jääb siiski kõvasti maha USA ja Venemaa arsenalidest, mis mõlemad sisaldavad mitu tuhat tuumalõhkepead.

Hiina moderniseerib ka oma ballistilisi rakette, mis võiksid kanda tuumalõhkepead, katsetades neid 2021. aastal umbes 135 ehk rohkem kui ülejäänud maailm kokku, kui mitte arvestada neid, mis tulistati välja konfliktides, öeldakse raportis.

Pekingi lennuvägi teeb samuti suuri edusamme, jõudes hoogsalt järele Lääne õhujõududele.

Raporti avaldamise eel rääkis kõrge kaitseametnik, et Hiina õhujõud «püüavad... kiiresti edeneda kõigil rinnetel», seda nii tehnika kui ka pilootide ja muu personali osas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles