Macron saabus riigivisiidile USA-sse

Copy
Prantsuse president Emmanuel Macron koos abikaasa Brigitte'iga lennuväljalt lahkumas.
Prantsuse president Emmanuel Macron koos abikaasa Brigitte'iga lennuväljalt lahkumas. Foto: LUDOVIC MARIN/AFP/Scanpix

Prantsusmaa president Emmanuel Macron saabus teisipäeval riigivisiidile, mida võõrustab president Joe Biden, külaskäigu pidulikkust varjutavad karmid erimeelsused USA ja Euroopa Liidu kaubanduse teemal.

Lennuk Macroniga pardal maandus Washingtoni lähedal Andrewsi ühendbaasis. Prantsuse riigipea veedab esmalt kaks päeva pealinnas ning külastab seejärel kunagist Prantsuse linna New Orleansi.

Covidi pandeemia tõttu on see Bideni presidentuuri ajal esimene ametlik riigivisiit Ühendriikidesse ja ametnike sõnul peegeldab valiku langemine Prantsusmaale nii sügavaid ajaloolisi sidemeid kui ka praegust tihedat partnerlust seoses Ukraina sõjaga.

Pealinnas viibides ootab Prantsuse liidrit täielik sõjaväeline tervitustseremooni Valges Majas, jutuajamine Bideniga ovaalkabinetis ja riiklik bankett, kus esineb Grammy laureaadist Ameerika muusik Jon Batiste.

Võrreldes Macroni hoogsa esimese riigivisiidi kogemusega Donald Trumpi külalisena 2018. aastal, on see reis Atlandi-ülese sõpruse hoolikalt lavastatud etendus.

Kindlasti on nüüdseks maetud diplomaatiline tüli, mis lahvatas eelmisel aastal, kui Austraalia tühistas lepingu Prantsuse allveelaevade soetamiseks ja tellis hoopis USA-lt tuumaallveelaevad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles