Suri Hiina endine president Jiang Zemin

Copy
Jiang Zemin Kommunistliku Partei kongressil Pekingis 18. oktoober 2017.
Jiang Zemin Kommunistliku Partei kongressil Pekingis 18. oktoober 2017. Foto: Mark Schiefelbein/AP Photo/Scanpix

Hiina endine liider Jiang Zemin, kes juhtis riiki läbi 1980. aastate lõpu üleminekuaja uude aastatuhandesse, suri kolmapäeval 96 aasta vanuselt, teatas riiklik uudisteagentuur Xinhua.

Jiang tuli võimule pärast Tiananmeni väljaku meeleavalduste mahasurumist ning viis maailma suurima elanike arvuga riigi maailma võimsaimate hulka.

«Jiang Zemin suri 20. novembril 2022 kell 12.13 Shanghais leukeemia ja mitme elundi puudulikkuse tõttu,» ütles Xinhua.

Kui Jiang 1989. aastal Deng Xiaopingi välja vahetas oli Hiina majanduse moderniseerimise algfaasis. Selleks ajaks, kui ta 2003. aastal presidendiametist lahkus, kuulus riik Maailma Kaubandusorganisatsiooni (WTO), valmistus korraldama 2008. aasta Pekingi olümpiamänge ning oli teel ülivõimu staatuse poole.

Analüütikute hinnangul säilis Jiangi mõju Kommunistliku Partei poliitikale veel aastaid pärast liidri ametist lahkumist.

Elektriinsenerina, kes karjääri algaastatel töötas vabrikutes, ei olnud Jiangil revolutsionääriteeneid ega prestiiži nagu tema eelkäijal Deng Xiaopingil, kes nägi temas uue põlvkonna juhti.

Kui Jiang Taevase Rahu väljaku vägivalla järel võimule tuli, nägid paljud temas üleminekujuhti. 1992. aastal võttis Jiang aga üle oma patrooni reformi ja Hiina avamise poliitika, et rahvas vaesusest välja tuua.

«Majanduse ellujäämise probleemi lahendamata on raske ühtki teist õigust saavutada,» ütles Jiang 1997. aastal.

Tema peaminister Zhu Rongji kärpis riigi kontrolli majanduse üle ja märgatavalt paranesid Hiina suhted lääneriikide, eriti USA-ga.

«Plaksutamiseks on vaja kahte kätt,» ütles Jiang 2001. aastal Hiina-USA suhete kohta.

Jiang oli Hiina kommunistide nõndanimetatud kolmanda põlvkonna juht. See põlvkond oli võrreldes algusaastate revolutsionääridega tehnokraatlikum ja professionaalsem valitsev eliit.

Jiang lõhkus ka jäiga Hiina kommunistliku liidri stereotüübi lääneriikide silmis. Ta oli laia naeratuse ja suurte prillidega, rääkis mitut keelt ja armastas nalja heita.

Ta armastas muusikat ja mängis klaverit ning välisreisidel tuli ette ka laulmist, nii näiteks mäletatakse tema Elvis Presley «Love Me Tenderit» visiidil Filipiinidele.

Jiangile heidetakse ette suutmatust lahendada Hiina kiire majanduskasvuga kaasnevaid probleeme nagu tohutu korruptsioon ja ebavõrdsus, keskkonna laastamine ja riigisektorireformid, mis tõid kaasa massiliselt koondamisi.

Inimõigusaktivistide kritiseerivad tema võimuperioodil poliitiliste aktivistide ja Falun Gongi sekti mahasurumist.

Leidis ka neid, kelle arvates oli ta Lääne suhtes liiga sõbralik.

2002. aastal vahetas Jinagi kompartei esimehe kohal välja Hu Jintao, kuid Jiang jäi veel 2004. aastani sõjakomitee juhiks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles