Kadõrovi sõnul on paavst Franciscus kihutustöö ohver (3)

Copy
Ramzan Kadõrov Kremlis Moskvas 30. september 2022.
Ramzan Kadõrov Kremlis Moskvas 30. september 2022. Foto: Mikhail Metzel/sputnik/afp/scanpix

Tšetšeenia juht Ramzan Kadõrov noomis paavst Franciscust, kes ütles hiljuti, et Venemaa sõjas Ukraina vastu näitavad üles suurimat julmust «väljaspool Vene tava kasvatatud» sõjaväelased, nimelt tšetšeenid ja burjaadid.

«Võiksin kiuslikult meenutada inkvisitsiooni, ristisõdasid või isegi mainida Bandera saasta poolt üles võetud tõeliselt jõhkraid kaadreid, hiljutisi relvastamata Vene sõdurite hukkamisi, kuid pigem räägin teile sellest, millest juhindub iga tšetšeen, olgu sõjas või tsiviilelus. See on islam. Me ei alusta lahingut ilma rahu pakkumata, nagu tegi meie prohvet Muhammad. Oleme teinud seda sõjalise erioperatsiooni algusest vist kümneid kordi. Tšetšeenide suhtumisest vangidesse, on see julm või mitte, las räägivad teile Ukraina sõjaväelased ise, kes on meil vangis olnud,» kirjutas Kadõrov kolmapäeval Telegramis.

Tema arvates peaks «maailmatähtsusega usutegelasel olema häbi mitte tunda moslemite suhtumist vaenlasesse».

Tšetšeenia juht märkis ka, et tšetšeeni võitlejate ridades ei ole ainsatki alkohoolikut ega narkomaani, «kõik on sügavalt usklikud ja iga võitleja teab, et sõjas ei tohi unustada au, väärikust ja austust isegi vaenlase vastu».

«Ja üleüldse, kuidas saab lahinguväljal kindlaks teha, kas vaenlane on rõõmsameelne, sünge, sentimentaalne või julm? Ja kuidas ühendsalgas silma järgi määrata Venemaa sõduri rahvust, kui meie riigis elab üle 190 rahva? Vatikani juht ei oska muidugi sellele vastata. Temast on saanud lihtsalt kihutustöö ja välismeedia visaduse ohver,» võttis Kadõrov oma jutu kokku.

Varem süüdistas paavsti ka ebaõigluses Venemaa budistide juht, hambo-laama Damba Ajušejev. Vene budistliku sangha vaimne keskus asub Burjaatias.

«Arvan, et euroopa ladinlased ei mõista, et elu külmas Siberis ja Kaug-Idas muudab inimesed järjekindlamaks, kannatlikumaks ja mitmesugustele raskustele vastupidavamaks. Seetõttu ei ole meie inimesed julmad, nad on lihtsalt sunnitud korduvalt ja väärikalt oma kodumaad fašismi eest kaitsma, nagu meie vanaisad ja vanaisad,» kirjutas ta Telegramis.

Kadõrov on olnud üks suurimaid Venemaa sõja toetajaid.

Ta on regulaarselt kutsunud rakendama Ukrainas drastilisi meetmeid, samuti teatas ta oma kolme teismelise poja (vanuses 14, 15 ja 16) saatmisest Ukrainasse sõtta.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles