Von der Leyen pakkus välja erikohtu loomise Vene kuritegude uurimiseks (1)

Copy
Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen.
Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen. Foto: Emmi Korhonen / IMAGO / Scanpix

Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen tegi ettepaneku luua erikohus Vene kõrgemate ametnike üle õiguse mõistmiseks seoses Ukraina sõjaga.

«Toetades jätkuvalt Rahvusvahelist Kriminaalkohut, teeme ettepaneku moodustada ÜRO toetusega erikohus, et uurida ja mõista õigust Venemaa agressioonikuriteo üle,» ütles von der Leyen videopöördumises.

Ukraina on eritribunali loomist juba pikalt nõudnud. Riigi president Volodõmõr Zelenskõi ütleb, et Venemaa tuleb metsikuste eest vastutusele võtta.

Algatusel seisavad ees aga märkimisväärsed õiguslikud ja poliitilised tõkked.

Ukraina ja selle lääneliitlased on silmitsi olukorraga, kus Rahvusvahelisel Kriminaalkohtul (ICC) ei ole Vene agressioonikuritegude üle jurisdiktsiooni, kuna Moskva ei ole kohtu liige.

Tribunal saab seetõttu mõista kohut vaid spetsiifiliste Ukrainas toime pandud sõjakuritegude ja inimsusevastaste kuritegude üle, kuid isegi sel juhul on Vene presidendil Vladimir Putinil ning tema peaministril ja välisministril ametis olles immuniteet.

Ainus viis, kuidas ICC saaks Vene kallaletungi üle kohut mõista oleks läbi ÜRO Julgeolekunõukogu otsuse, kuid seegi on võimatu, sest Venemaa on julgeolekunõukogu alaline liige ja vetostaks otsuse.

Von der Leyen on seetõttu teinud ettepaneku luua mõnes EL-i riigis kohus, mis tegeleks spetsifiiliselt Vene agressioonikuriteoga, jättes sõjakuriteod ja inimsusevastased kuriteod ICC menetleda.

Holland, mis võõrustab Haagis ICC-d, on avaldanud valmidust olla ka uue kohtu võõrustajariigiks.

Euroopa Komisjoni ametnike sõnul vajaks uus kohus ÜRO toetust.

See tähendab, et ettepanek tuleks esitada ÜRO Julgeolekunõukogule, kus Venemaa selle kindlasti vetostaks, misjärel saadetaks see ÜRO Peaassambleele, kus sel on võimalus heakskiit saata.

Ametnike sõnul on ettepaneku osas suheldud ka Ühendriikidega, kuid pole teada, kas Washington seda toetaks. USA, nagu ka Venemaa, ei ole ICC liige.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles