Türgi: Rootsi sammudest NATO-ga liitumiseks ei piisa (3)

Copy
NATO peasekretär Jens Stoltenberg ja Türgi välisminister Mevlüt Çavuşoğlu teisipäeval, 29. novembril Rumeenia pealinnas Bukarestis.
NATO peasekretär Jens Stoltenberg ja Türgi välisminister Mevlüt Çavuşoğlu teisipäeval, 29. novembril Rumeenia pealinnas Bukarestis. Foto: Vadim Ghirda / AP / Scanpix

Rootsi uus valitsus suhtub NATO liikmesuse nimel Ankara julgeolekumurede lahendamisse eelmisest otsusekindlamalt, kuid vaja oleks konkreetseid samme, teatas Türgi kolmapäeval.

Türgi välisminister Mevlüt Çavuşoğlu rääkis teisipäeval Bukarestis NATO kohtumise kõrvalt nii Rootsi kui Soome välisministriga.

Ankara süüdistab Soomet ja eriti Rootsit turvapaiga andmises lindpriidele kurdi äärmuslastele, keda Türgi peab terroristideks, ega ole hoolimata juunikuisest kokkuleppest ratifitseerinud nende liitumistaotlusi.

«(Rootsi) avaldused on head, otsustavus on hea, aga vaja on konkreetseid tegusid,» ütles Çavuşoğlu Bukarestis ajakirjanikele.

«Me ütlesime neile, et ei ole näinud neis asjus veel konkreetseid samme,» lisas ta, viidates kurjategijate väljasaatmisele ja terroristide varade külmutamisele.

Rootsi välisminister Tobias Billström rääkis teisipäeval kohtumisest optimistlikus toonis.

«Ja ma pean ütlema, et tundsin pärast kohtumist, et jah, asjad edenevad,» sõnas ta. «Me liigume Madridis allkirjastatud kolmepoolse memorandumi täitmise suunas.»

Rootsi ja Soome NATO-ga liitumine nõuab kõigi seniste liikmete toetust. Seda ei ole veel ratifitseerinud vaid Türgi ja Ungari, viimane on lubanud järgmise aasta algul asjaga ühele poole saada.

Optimismi avaldas kolmapäeval ka USA välisminister Antony Blinken, kes ütles, et on kindel Rootsi ja Soome peatses liitumises NATO-ga.

«Türgi, Rootsi ja Soome suhtlevad omavahel otse ja ka läbi NATO, et tagada Türgi murede täielik lahendamine, sealhulgas julgeolekumurede,» ütles ta.

«See protsess on edenenud, edasi liikunud. Olen väga kindel, tuginedes sellele, mida olen neil päevil kuulnud, et Soome ja Rootsi saavad peagi ametlikult alliansi uuteks liikmeteks.»

Soome ja Rootsi ütlesid kauasest neutraliteedipoliitikast lahti mais seoses Venemaa täiemahulise agressioonisõjaga Ukraina vastu.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles