Liitlased lükkavad Ukraina liikmeavaldusele vastamist edasi (1)

Evelyn Kaldoja
, välisuudiste toimetuse juhataja
Copy
Ukraina välisminister Dmõtro Kuleba ja NATO peasekretär Jens Stoltenberg alliansi välisministrite kohtumisel Bukarestis. 
Ukraina välisminister Dmõtro Kuleba ja NATO peasekretär Jens Stoltenberg alliansi välisministrite kohtumisel Bukarestis. Foto: Alexandru Dobre/Reuters/Scanpix

NATO välisministrid, kes kogunesid sel nädalal samade Bukaresti Parlamendipalee kullatud sammaste vahele, kus 2008. aastal lubati Ukrainale liikmesust, jäid nüüd oma avalduses hillitsetumaks ega puudutanud Kiievi liitumistaotlust.

Aastal 2008 läks tippkohtumise järeldustesse lubadus, et Ukraina ja Gruusia saavad NATO liikmeiks. Lisaks delegeerisid alliansi toonased liidrid välisministritele õiguse anda neile kahele riigile sümboolne liikmesuse tegevuskava (MAP).

MAPi pole kumbki riik saanud siiani. Küll aga esitas Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi tänavu NATO-le nende riigi liitumisavalduse.

Sel nädalal peetud välisministrite kohtumise deklaratsioon tollele avaldusele ei vasta, vaid ütleb ka mõnest paari aasta tagusest tippkohtumise järeldusest vähem konkreetselt: «Me seisame kindalt oma pühendumuses alliansi avatud uste poliitikale. Me kinnitame üle otsused, mille langetasime 2008. aasta Bukaresti tippkohtumisel, ning kõik järgmised Gruusiat ja Ukrainat puudutavad otsused.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles