Borrell: Venemaa peab maksma Ukraina taastamise eest

Copy
Töölised parandavad elumaja Ukrainas Harkivis 24. november 2022.
Töölised parandavad elumaja Ukrainas Harkivis 24. november 2022. Foto: SERGIY KOZLOV/EPA/Scanpix

Euroopa Liidu välispoliitikajuht Josep Borrell ütles neljapäeval Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) ministrite kohtumisel Poolas, et kavatseb arutada kolleegidega õiguslikke vahendeid tagamaks, et Venemaa maksab sõjas laastatud Ukraina ülesehitamise eest.

«Ma kohtun täna oma kolleegide välisministritega. Me uurime kõiki õiguslikke võimalusi kindlustamaks, et Venemaa maksab Ukrainas põhjustatud hävingu eest,» ütles Borrell enne kahepäevase konverentsi algust Łódźis.

Ta tuletas meelde, et EL on külmutanud Moskva Ukrainasse tungimisest saadik ligi 20 miljardi euro väärtuses Venemaa varasid ja et Lääne sanktsioonidega on külmutatud 300 miljardit eurot Vene keskpanga välisvaluutareservist maailmas.

«Need reservid on blokeeritud. Aga blokeerimisel ja konfiskeerimisel on väga suur erinevus,» ütles Borrell.

«Tuleb uurida õiguslikke protseduure. Aga meie ettepanek on, et Venemaa peab maksma Ukraina taastamise eest.»

Poola võõrustab OSCE eesistujana selle aasta ministrite kohtumist. OSCE liikmed on ka Ukraina ja Venemaa.

Poola ei lubanud riiki Vene välisministrit Sergei Lavrovi, kellele on kehtestatud EL-i sanktsioonid. Vene delegatsiooni juhib riigi alaline esindaja OSCE-s Aleksander Lukaševitš.

OSCE moodustati külma sõja ajal 1975. aastal lääne- ja idabloki suhete loomiseks. Organisatsioonil on praegu 57 liiget, kelle hulgas on nii NATO riike kui Moskva liitlasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles