KOHALIK VAADE ⟩ Läti plaan lõpetada vene keele õpetamine võib põrkuda õpetajate nappusele (1)

Sabīne Bērziņa
, ajakirjanik, Riia
Copy
Õpetaja esimesel koolipäeval klassi ees Riia külje all asuvas Piņķis Babīte keskkoolis. 
Õpetaja esimesel koolipäeval klassi ees Riia külje all asuvas Piņķis Babīte keskkoolis. Foto: Evija Trifanova/LETA/Scanpix

Läti kava lõpetada vene keele õpetamine koolides teise võõrkeelena ja asendada see alates 2026/2027. õppeaastast mõne Euroopa keelega võib jääda sobivate õpetajate vähesuse ja haridustöötajate kiire vananemise taha.

Kagu-Lätis asuv pisut enam kui 17 000 elanikuga Preiļi piirkond on juba praegu mures, kes hakkab seal viie aasta pärast üldse lapsi õpetama. Piirkonna haridusosakonna juht Andrejs Zagorskis selgitas Postimehele, et suur osa õpetajatest on peaaegu pensioniealised.

Tõsi, Preiļi pole Lätis selle poolest kuidagi erandlik: Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsiooni (OECD) 2019. aasta andmeil olid enam kui pooled õpetajad riigis üle 50 aasta vanad.

Zagorskise sõnul tuleb aga seda tegelikkust arvesse võtta, kui hakata mõtlema, kuidas viia elu haridusministeeriumi kava asendada vene keele tunnid mõne teise keelega. Kiire pilk haridusvaldkonna tööpakkumisi koondavasse portaali Esiskolotajs.lv näitab, et juba praegu otsitakse üle Läti 400 õpetajat ning kui neile lisaks on vaja leida mõne ELis kõneldava keele spetsialiste, muutub olukord koolide jaoks veel keerulisemaks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles