INTERVJUU Hiinlased on Tiibetis samasugused okupandid nagu venelased Ukrainas

Andres Herkel
, arvamustoimetaja
Copy
«Meie jaoks on väga oluline selgitada, et Tiibet pole Hiina, vaid on okupeeritud,» ütleb dalai-laama eriesindaja Sönam Tsering Frasi. FOTO: Mihkel Maripuu
«Meie jaoks on väga oluline selgitada, et Tiibet pole Hiina, vaid on okupeeritud,» ütleb dalai-laama eriesindaja Sönam Tsering Frasi. FOTO: Mihkel Maripuu Foto: Mihkel Maripuu

Venemaa agressioon ja sissetung Ukrainas on väga sarnane sellega, kuidas Hiina rahvavabastusarmee 1950. aastal Tiibetisse tungis, ütleb Tiibeti usujuhi, Tema Pühaduse dalai-laama eriesindaja ​Sönam Tsering Frasi.

Eestist vaadates on maailma suurim probleem praegu kindlasti sõda Ukrainas. Kas te ei karda, et kui lääs püüab ära hoida Hiina toetust Venemaale, siis võivad inimõigused ja tiibetlaste olukord kõrvale jääda?

See sõda, täpsemini Venemaa agressioon ja sissetung Ukrainas, on väga sarnane sellega, kuidas Hiina rahvavabastusarmee 1950. aastal Tiibetisse tungis. See on teise riigi jõuga annekteerimine ja ebaseaduslik okupatsioon. Me tunneme Ukraina rahva suhtes väga suurt poolehoidu. Ja ükskõik milline on või ei ole Xi Jinpingi praktiline tegevus, me teame, et oma mõtlemises on Xi ja [Vladimir] Putin selle sõja puhul peaaegu ühesugused. Võimalik isegi, et Xi mõtles samal ajal sissetungile Taiwanisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles