Reinsalu: Venemaa peab vastutama kõigi Ukrainas tehtud kuritegude eest (1)

BNS
Copy
Urmas Reinsalu
Urmas Reinsalu Foto: Tomas Tkacik

Välisminister Urmas Reinsalu ütles neljapäeval Poolas Łódźis Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) välisministrite kohtumisel, et Venemaa peab vastutama kõigi Ukrainas toime pandud kuritegude eest.

Reinsalu rõhutas, et osalisriikidel tuleb anda selge sõnum, et Venemaa, kes rikub järjepidevalt rahvusvahelist õigust ja kõiki OSCE aluspõhimõtteid ning takistab igal võimalikul moel OSCE tööd, on jäänud rahvusvahelisel areenil üksi. «Vastusena Venemaa tegevusele OSCEs tuleb luua reeglid, et agressor isoleerida,» ütlers ta pressiesindaja teatel.

Reinsalu tunnustas praegust OSCE eesistujat Poolat, kes on järjekindlalt hoidnud tähelepanu Venemaa agressioonil. «Praegusel raskel ajal tuleb suurendada toetust Ukrainale nii poliitiliselt, sõjaliselt kui ka majanduslikult. Ühtlasi peame juba praegu alustama võidu ootuses Ukrainas ülesehitustöödega,» ütles ta. «Me ei tohi väsida enne, kuni sõda on võidetud, sest Ukraina võitleb lisaks oma riigi ja rahva vabadusele kogu Euroopa julgeoleku ja meile oluliste väärtuste eest.»

Välisministri sõnul tuleb kohtumisel edastada selge sõnum, et me ei lase Venemaal tekkida karistamatuse tundel. «Eesti seisab vankumatult selle eest, et kõik Ukrainas toime pandud agressiooni-, sõja- ja inimsusevastaste kuritegude organiseerijad ja toimepanijad võetakse vastutusele ning et Venemaa võimuladviku agressioonikuriteo uurimiseks luuakse rahvusvaheline eritribunal. Venemaal ei tohi tekkida karistamatuse tunnet,» ütles Reinsalu.

Eesti korraldab neljapäevasel kohtumisel ka oma kõrvalürituse, mis keskendub poliitilisele ja inimõiguste olukorrale Valgevenes ning kus osaleb Valgevene opositsiooniliider Svjatlana Tsihhanovskaja.

Samuti kohtus Reinsalu kahepoolselt Armeenia, Kasahstani ja Kanada välisministriga ning OSCE Parlamentaarse Assamblee presidendi Margareta Cederfeltiga.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles