Biden ja Macron lubavad liitu Ukraina toetuseks (1)

Copy
Prantsuse president Emmanuel Macron ja USA riigipea Joe Biden.
Prantsuse president Emmanuel Macron ja USA riigipea Joe Biden. Foto: Dominique Jacovides-pool/sipa / Scanpix

USA president Joe Biden ja Prantsuse riigipea Emmanuel Macron lubasid eile Valge Maja kõnelustele järgnenud pressikonverentsil koondada read Ukraina toetuseks ja avaldada Vene presidendile Vladimir Putinile survet sõja lõpetamiseks.

Presidendid andsid pika ovaalkabineti jutuajamise järel ka märku, et on suutnud USA-Prantsuse kaubandusvaidlusi pisut vaigistada.

Presidendid kinnitasid Macroni riigivisiidi teise päeva pressikonverentsil soovi tugevdada transatlantilist liitu demokraatia toetuseks ning Venemaa ja Hiina vastu.

Ukraina kohta ütles Biden: «Me kinnitame, et Prantsusmaa ja Ühendriigid seisavad ühiselt koos kõigi NATO liitlaste ning Euroopa Liidu ja G7ga tugevamalt kui kunagi varem Venemaa jõhkra sõja vastu.»

USA president ütles, et on valmis Putiniga kohtuma, aga vaid tingimusel, et Vene president tõesti tahab sõda lõpetada.

«Olen valmis härra Putiniga rääkima, kui tal on tegelikult huvi ja otsib võimalust sõja lõpetamiseks. Ta pole seda veel teinud,» ütles Biden.

Macron toonitas, et keegi ei suru Kiievit Venemaaga sellistele rahuläbirääkimistele, millega nad ei nõustu.

«Me ei kutsu kunagi ukrainlasi tungivalt üles tegema kompromissi, mis pole nende jaoks vastuvõetav,» ütles Macron.

Macroni riigivisiidiga, mis on Bideni jaoks esimene pärast ametisseastumist 2021. aasta jaanuaris, antakse märku, et Washington ja Pariis on matnud maha eelmise aasta tüli Austraalia allveelaevatehingu pärast. Nimelt otsustas Austraalia loobuda Prantsuse allveelaevadest USA omade kasuks.

Biden tõstis õhtusöögilauas toosti Prantsusmaa terviseks, Macron tsiteeris USA põhiseadust ja ütles, et mõlemad riigid on võidelnud sageli koos demokraatia kaitseks.

Macroni visiidi alguses tekkis oht, et kohtumisele heidavad varju vaidlused USA toetuste üle oma riigi rohemajandusele. Pärast kõnelusi ovaalkabinetis andsid presidendid aga mõista, et olukorda suudeti mõnevõrra leevendada.

Biden ütles, et nad leppisid Macroniga kokku mõlema poole lähenemisviiside ühtlustamises kliima- ja energiaküsimustes ning arvestades Euroopa muret USA väidetava protektsionismi pärast.

«Leppisime kokku, et arutame praktilisi samme oma lähenemisviiside koordineerimiseks ja joondamiseks, et saaksime tugevdada ja kindlustada tarneahelaid, tootmist ja innovatsiooni mõlemal pool Atlandi ookeani,» ütles Biden.

«Leppisime kokku oma lähenemisviiside uuesti sünkroniseerimises,» kinnitas Macron.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles