Njet: Kreml lükkas tagasi Bideni tingimused kõnelusteks (3)

Copy
Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov Usbekistanis Samarkandis 16. september 2022.
Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov Usbekistanis Samarkandis 16. september 2022. Foto: Sergey Bobylev/sputnik/Pool via Reuters/Scanpix

Kreml lükkas reedel tagasi USA presidendi Joe Bideni tingimused kõnelusteks Vene riigipea Vladimir Putiniga Ukraina üle ja kinnitas, et pealetung jätkub.

«Mida president Biden tegelikult ütles? Ta ütles, et läbirääkimised on võimalikud alles siis, kui Putin lahkub Ukrainast,» rääkis Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov ja lisas, et Moskva ei ole kindlasti valmis selliste tingimustega nõustuma.

«Sõjaline erioperatsioon jätkub,» kinnitas ta, viidates pealetungile Ukrainas.

Biden ütles neljapäeval Prantsuse presidendi Emmanuel Macroni riigivisiidi ajal, et on valmis Putiniga rääkima, kui Vene president ikka tõesti tahab sõda lõpetada.

«Olen valmis härra Putiniga rääkima, kui tal on tegelikult huvi ja otsib võimalust sõja lõpetamiseks. Ta pole seda veel teinud,» ütles Biden.

Peskov ütles reedel, et Putin on valmis kõnelusteks, et kindlustada Venemaa huvide austamine, kuid Washingtoni positsioon komplitseerib võimalikke kõnelusi.

«Ühendriigid ei tunnusta uusi territooriume Vene Föderatsiooni osana,» ütles Peskov Kremli annekteeritud Ukraina aladele viidates.

Moskva korraldas septembris Ukraina Donetski, Hersoni, Luhanski ja Zaporižžja oblastis nõndanimetatud referendumid ja teatas, et elanikud hääletasid Venemaa koosseisu kuulumise poolt.

ÜRO mõistis selle hukka kui katse ebaseaduslikult Ukraina maad annekteerida.

Peskovi sõnul tegi Putin enne 24. veebruaril vägede Ukrainasse saatmist korduvalt ettepanekuid kõnelusteks NATO, OSCE ja USA-ga, kuid kõik katsed osutusid edutuks.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles