Orbán: ELi rahade blokeerimisel on poliitilised põhjused

Copy
Ungari peaminister Viktor Orbán (vasakult teine) Brüsselis 21. oktoober 2022.
Ungari peaminister Viktor Orbán (vasakult teine) Brüsselis 21. oktoober 2022. Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/Scanpix

Ungari peaminister Viktor Orbán süüdistas reedel Brüsselit Budapesti toetamiseks mõeldud Euroopa Liidu summade külmutamises poliitilistel põhjustel, nagu tema valitsuse migratsioonivastane seisukoht ning vastuseis Venemaa-sanktsioonidele.

Euroopa Komisjon soovitas kolmapäeval külmutada Ungarile mõeldud 13 miljardit eurot, kuna Budapest ei ole täitnud lubadust järgida Euroopa õigusriigi põhimõtteid.

Komisjoni teatel ei ole Ungari viinud ellu reforme õiglase kohtusüsteemi tagamiseks.

Ungari on ainus ELi 27 liikmesriigi seas, kes ei ole veel saanud kätte EK jagatud koroonapandeemiast taastumise abisummat.

Orbán ütles reedel raadiointervjuus, et «Brüsseli bürokraadid» viivitavad Ungari taastusplaani heakskiitmisega «ilmsetel poliitilistel põhjustel».

«Mitmes tähtsas, fundamentaalses küsimuses on ELi ja Ungari vahel eriarvamused, seetõttu neile ei meeldigi Ungari valitsus,» väitis peaminister.

«Nad tahavad, et me lubaksime migrandid sisse, kuid me ei tee seda. Nad tahavad, et me lubaksime seksuaalpropagandistid koolidesse, kuid me ei tee seda,» ütles ta.

«Ja nad tahavad, et me toetaksime (Venemaa) sanktsioone ilma reservatsioonideta ja toetaksime sõda, ja me ei tee ka seda,» lisas Orbán.

«Kuigi (Brüsseli bürokraadid) on ebaõiglased Ungari suhtes ja seavad alati uusi tingimusi, peame me alati püüdma jõuda kokkuleppele,» rõhutas ta samas.

Ungari korruptsioonivastased ja inimõigusühendused on tervitanud Euroopa Komisjoni nõudmist, et Ungari jätkaks reforme.

Ungari pealäbirääkija ELi rahade asjus Tibor Navracsics ütles kolmapäeval, et Budapest «veenab» EKd, et täidab veel jäänud kohustused nii, et rahad saaks vabaks anda järgmisel aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles