LINDPRIIDE ÜKSUS ⟩ Ukrainal aitab idarinnet hoida relvanappuses ja käsuahelat vältiv kirju punt vabatahtlikke

David Stout
, AFP ajakirjanik
Copy
Ukraina võitlejad riigi idaosas rindel.
Ukraina võitlejad riigi idaosas rindel. Foto: Leah Millis / REUTERS / Scanpix

Mis siis et napib nii relvastust kui laskemoona, keeldub Volodõmõr Regeša vankumatult liitmast oma vabatahtlike pataljoni Ukraina armeega, isegi kui see tähendab, et rindel on nad suuremas ohus.

Varsti juba kaheksa aastat on n-ö Santa üksus aidanud Ukrainal tugevdada rinnet Donbasi piirkonnas, nõudes, et seda tehakse samas nende enda seatud tingimustel.

«Motivatsioon on lihtne. Vaenlane on tulnud minu maale. Punkt. Rohkem motivatsiooni pole vaja,» selgitas AFP-le paksu, halliseguse habemega jässakas Regeša, kelle koodnimeks on Santa.

«Meile jaoks märgib edu see fakt, et me pole taandumas, vaid hoiame neist positsioonidest oma hammastega kinni,» lisas mees, tõmmates õrnalt järjekordse mahvi sigaretist, samas kui kaugusest oli kuulda plahvatamas vene suurtükimürske, mis panid maja aknad värisema.

Kuna nn Santa üksusel pole ametlikke värbamisreegleid, on see aastate jooksul tõmmanud ligi kirju seltskonna tegelasi, keda saadab lindpriide bravuur – nii on võitlejate hulgas välismaalasi, amputeeritud jäsemetega mehi ja ka eakaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles