LAVi võimupartei arutab president Ramaphosa tulevikku

Copy
LAVi president Cyril Ramaphosa.
LAVi president Cyril Ramaphosa. Foto: JUSTIN TALLIS/AFP/Scanpix

Lõuna-Aafrika võimupartei jätkab ülehomme kõnelusi skandaalidesse mähitud president Cyril Ramaphosa tuleviku üle, teatas erakond täna.

Ramaphosale on kasvanud sel nädalal surve tagasi astuda seoses katsega mätsida kinni sularaha röövimist talle kuuluvast farmist.

Aafrika Rahvuskongress (ANC) teatas täna hommikul, et erakonna täitevkomitee koguneb eriistungile homme. Hiljem täpsustati, et istung lükati edasi esmaspäeva hommikuni.

Skandaal puhkes juunis, kui endine luurejuht Arthur Fraser esitas politseile kaebuse, milles väitis, et murdvargad tungisid Ramaphosale kuuluvasse Phala Phala farmi ja röövisid sealt nelja miljoni euro väärtuses sularaha.

Luurejuhi sõnul varjas Ramaphosa juhtunut politsei ja maksuameti eest ning korraldas varaste tabamiseks ja vaikima sundimiseks nende inimröövi.

President tunnistas hiljem varguse asetleidmise üles, kuid eitas inimröövi korraldamist ja vaikimisraha maksmist.

Samuti ütles ta, et röövitud summa oli väidetust väiksem ja pärines seaduslikust loomamüügist.

Vahejuhtum on heitnud varju Ramaphosa katsele kujutada end korruptsioonivabana pärast tema eelkäija Jacob Zuma rohkeid korruptsiooniskandaale.

LAV-i parlamendile esitati sel nädalal raport, milles järeldati, et Ramaphosa võis panna toime tõsiseid rikkumisi ja üleastumisi. Parlament hakkab raportit arutama teisipäeval ja see võib viia hääletuseni tema tagandamise üle.

Ramaphosa on rikkumisi eitanud ja seni talle ametlikke süüdistusi esitatud ei ole.

Tema kõneisik kinnitas, et presidendil ei ole hetkel kavatsust tagasi astuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles