Zelenskõi: kokkulepitud hinnalagi Vene toornaftale ei ole tõsine (2)

Copy
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi.
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi. Foto: Unian/president.gov.ua

Hinnalagi meritsi eksporditavale Vene toornaftale tasemel 60 dollarit barreli eest, milles Euroopa Liit, G7 ja Austraalia kokku leppisid, ei ole tõsine, kuna see on terroristist riigi eelarve jaoks üsna mugav, ütles laupäeval Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi.

«Venemaa on juba põhjustanud kõigile maailma riikidele tohutut kahju, teadlikult destabiliseerides energiaturgu,» ütles ta traditsioonilises õhtuses videopöördumises.

«See on nõrk positsioon. On ainult aja küsimus, kui tuleb niikuinii kasutada tugevamaid vahendeid,» lisas ta. «On kahju, et see aeg läheb kaotsi.»

«Loogika on ilmne: kui hinnalagi Vene naftale on 60 dollarit, näiteks 30 dollari asemel, millest rääkisid Poola ja Balti riigid, siis Venemaa eelarve saab umbes sada miljardit dollarit aastas.»

See raha läheb mitte ainult sõjale ning teiste terroristlike režiimide ja organisatsioonide toetamisele, lausus Zelenskõi.

«See raha läheb ka just nimelt nende riikide edasisele destabiliseerimisele, kes praegu püüavad vältida tõsiseid otsuseid,» märkis ta.

Läbirääkimistel hinnalae üle püüdis iseäranis Poola langetada seda tasemele 30 dollarit barrelist, kuid nõustus lõpuks reedel kõrgema hinnatasemega.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles