Moldova ja separatistlik Transnistria sõlmisid uue energialepingu

Copy
Moldova asepeaminister Andrei Spinu.
Moldova asepeaminister Andrei Spinu. Foto: Vladislav Culiomza / REUTERS / Scanpix

Moldova ja tema separatistlik piirkond Transnistria sõlmisid uue energialepingu, mis leevendab ulatuslike elektrikatkestuste ohtu talvise energiakriisi tingimustes, teatas laupäeval Moldova asepeaminister Andrei Spinu.

Spinu ütles, et Moldova riiklik energiafirma Energocom allkirjastas leppe Transnistria Kuciurgani elektrijaamaga detsembri tarnete osas.

Novembri alguses lõpetas see gaasiküttega elektrijaam elektrienergia tarnimise Moldova teistesse piirkondadesse, kui Venemaa vähendas maagaasi voogu 40 protsendi võrra.

Viimastel nädalatel on Euroopa vaseim riik Moldova kannatanud suurte elektrikatkestuste käes, seda Venemaa rünnakute tõttu Ukraina energiataristu vastu. Moldova Nõukogude Liidu aegne elektrivõrk on endiselt ühendatud Ukrainaga.

«Selle lepingu sõlmimisega väheneb ulatuslike elektrikatkestuste oht,» ütles Spinu, kes on ka taristu- ja regionaalarenguminister. «See leping on mõistlik kompromiss, mis varustab kodanikke Dnestri jõe mõlemal kaldal elektri ja gaasiga.»

Spinu ütles, et Moldova gaasifirma Moldovagaz tarnib Transnistriale 5,7 miljonit kuupmeetrit gaasi.

Kuciurgani elektrijaam on Moldova suurim energiafirma.

Tansnistria lõi Moldovast lahku 1992. aasta kodusõjas, kuid enamik riike ei tunnusta teda. Transnistria ametnikud erastasid elektrijaama 2004. aastal ja müüsid selle edasi Venemaa riiklikule firmale. Moldova ei tunnista seda erastamist.

Spinu ütles, et ametnikud arutasid ka võimalust pikendada uut kokkulepet jaanuarist märtsini, et kindlustada kogu riik elektriga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles