Meedia: protestidest haaratud Iraan kaotab kombluspolitsei (5)

Copy
Meeleavaldus Teheranis.
Meeleavaldus Teheranis. Foto: S.Azad/SIPA/Scanpix

Iraan saatis pärast enam kui kaks kuud kestnud proteste, mille vallandas noore kurditari Mahsa Amini vahistamine ja surm, kombluspolitsei laiali, teatas täna ajakirjandus.

Naiste juhitud meeleavaldustel, mida võimud nimetavad mässuks, on alates 16. septembrist hukkunud sadu inimesi.

«Kombluspolitseil ei ole kohtuvõimuga mingit pistmist ja selle üksused on laiali saadetud,» ütles Iraani peaprokurör Mohammad Jafar Montazeri uudisteagentuuri ISNA teatel.

Montazeri vastas nõnda usukonverentsil osalejale, kes küsis «miks kombluspolitsei suleti», seisis uudises.

Riietumisreeglite väidetava rikkumise eest kinni võetud 22-aastane Mahsa Amin suri kombluspolitsei vahi all. Sellest ajendatud meeleavaldustel on naised põletanud oma pearätte ja hõikunud valitsusvastaseid loosungeid.

Hidžaabi kandmise nõuet on alates Amini surmast eiranud kasvav hulk Iraani naisi.

Kombluspolitsei ehk Gasht-e Ershad loodi äärmuskonservatiivse presidendi Mahmoud Ahmadinejadi ajal, et «levitada tagasihoidlikkuse ja hidžaabi kultuuri».

Politsei üksused alustasid patrullimist 2006. aastal.

Teade nende laialisaatmisest tuli päev pärast seda, kui Montazeri ütles, et «nii parlament kui ka kohtusüsteem uurivad, kas seadust, mis nõuab naistelt pea katmist, on vaja muuta».

President Ebrahim Raisi ütles laupäeval teleusutluses, et Iraani vabariiklikud ja islami alustalad on põhiseaduslikult kinnistatud, «kuid põhiseaduse rakendamiseks on meetodeid, mis võivad olla paindlikud».

Hidžaab sai kohustuslikuks neli aastat pärast 1979. aasta islamirevolutsiooni, mis kukutas USA toetatud monarhia.

Kombluspolitsei andis algselt välja hoiatusi, enne kui asus 15 aasta eest naisi represseerima ja vahistama.

Üksuste roll arenes, kuid on alati olnud vastuoluline isegi presidendikandidaatide seas.

Riietusnormid muutusid järk-järgult, eriti endise mõõduka presidendi Hassan Rouhani ajal, kui muutus tavapäraseks naiste nägemine kitsastes teksades ja lahtiste värviliste pearättidega.

Kuid tänavu juulis kutsus tema järeltulija ultrakonservatiiv Raisi üles mobiliseerima «kõiki riigiasutusi pearätiseaduse jõustamiseks».

Raisi süüdistas toona, et «Iraani ja islami vaenlased on korruptsiooni levitades võtnud sihikule ühiskonna kultuuri- ja usuväärtused».

Sellest hoolimata jätkasid paljud naised eriti suuremates linnades rangetest reeglitest kõrvalehiilimist, lastes pearättidel õlale libiseda või kandsid liibuvaid pükse.

Iraani piirkondlik rivaal Saudi Araabia võttis naiste riietumisreeglite ja muude käitumisreeglite jõustamiseks samuti kasutusele kombluspolitsei. Alates 2016. aastast saadeti see laiali seoses sunniitliku kuningriigi sooviga leevendada oma karmi kuvandit.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles