Saksamaa kava varghävitajate F-35 ostuks varjutavad mured (2)

Copy
F35 harjutuslennud Ämari lennuväljal.
F35 harjutuslennud Ämari lennuväljal. Foto: Konstantin Sednev

Saksamaa kaitseministeerium on väljendanud tõsist muret seoses USA-s toodetud varghävitajate F-35 plaanitava ostuga osana riigi sõjalisest moderniseerimisest, ilmnes AFP käsutusse jõudnud dokumentidest.

Berliin teatas märtsis, et soetab pärast Venemaa sissetungi Ukrainasse oma vananeva Tornado lennukipargi väljavahetamiseks 35 Lockheed Martini valmistatud sõjalennukit.

Kuid kaitseministeerium on väljendanud muret pea 10 miljardi euro suuruse tehingu «viivituste ja lisakulude» pärast, selgub parlamendi eelarvekomisjonile saadetud salajasest kirjast.

Riskitegurid ulatuvad lennuväljadel vajalikest ajakohastamistöödest kuni turvanõuete ja võimalike probleemideni lendude heakskiitmisega Saksamaal.

Kaitseministeeriumi pressiesindaja ütles, et parlamendiga tehakse «tihedat koostööd» võimalike probleemide väljaselgitamisel.

Esmaspäeval toimub kaitseministeeriumis erakorraline koosolek, millest võtavad osa valitsuskoalitsiooni kolme erakonna eelarvekomisjoni liikmed, ütlesid parlamendiallikad AFP-le. Komisjon peaks projekti tarvis esimese rahasumma eraldama 14. detsembril.

AFP nähtud dokumendi koostas komisjoni jaoks rahandusministeerium ning see põhines kaitseministeeriumi hinnangutel.

Dokumendi kohaselt on kaheldav, kas varghävitajaid võõrustava Bücheli õhuväebaasi vajalikud uuendused suudetakse lõpule viia 2026. aastaks, mil tarned peaksid algama.

Praegune ajakava on «väga ambitsioonikas», seisis selles. Lisaks on USA-poolsed turvanõuded keerulised, mis võib kaasa tuua edasisi viivitusi ja kulude kasvu, teatas ta.

Dokumendis osutati ka muudele teguritele, millega võib kaasneda kulude suurenemine, sealhulgas inflatsioonile, dollari ja euro vahetuskursi kõikumisele ning tootmiskulude kasvule.

Kantsler Olaf Scholz ütles eelmisel nädalal, et soovib, et leping maailma moodsaimaks lahingulennukiks peetavate F-35 jaoks viidaks lõpule enne aasta lõppu.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles