Iraani aktivistid eitavad kombluspolitsei laialisaatmist

Copy
Pariisis toimunud Iraani protestide toetusmeeleavaldus.
Pariisis toimunud Iraani protestide toetusmeeleavaldus. Foto: SEVGI/SIPA/Scanpix

Iraani protestiliikumist toetavad aktivistid lükkasid täna ümber teated islamivabariigi kurikuulsa kombluspolitsei laialisaatmisest ning kinnitasid, et Iraani naistele kehtivates rangetes riietumisnormides ei ole midagi muutunud.

Iraanis on kestnud üle kahe kuu protestid, mis puhkesid 22-aastase kurditari Mahsa Amini surma järel pärast tema vahistamist Teherani kombluspolitsei poolt. Täna levisid sotsiaalmeedias ka üleskutsed kolmepäevasele streigile.

Iraani riiklik ajakirjandus tsiteeris nädalavahetusel peaprokurör Mohammad Jafar Montazeri, kes teatas üllatuslikult kombluspolitsei üksuste tegevuse lõpetamisest.

Aktivistid suhtuvad peaprokuröri kommentaari skeptiliselt, kuna tegemist näis olevat vastusega pressikonverentsil, mitte läbi mõeldud avaldusega siseministeeriumi haldusalasse kuuluva kombluspolitsei kohta.

Lisaks rõhutavad aktivistid, et kombluspolitsei laialisaatmine ei muudaks Iraani pearätipoliitikat, vaid pigem muudaks taktikat selle jõustamisel.​

Valitsus ei ole kombluspolitsei laialisaatmist kinnitanud ja kohalik meedia teatas, et tema märkusi on välismeedias valesti tõlgendanud, vahendab BBC. Kombluspolitsei olevat osa riiklikust politseist ja selle üle teostab kontrolli siseministeerium, mitte kohtuvõim.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles