Saksamaa tahab tõsta kaitsekulutused kahe protsendini SKTst 2025. aastaks

Copy
Saksa sõjaväelased osalemas Lätis õppusel Iron Spear 2022.
Saksa sõjaväelased osalemas Lätis õppusel Iron Spear 2022. Foto: TOMS KALNINS / EPA / SCANPIX

Saksamaa kavatseb suurendada oma kaitse-eelarvet kahe protsendini sisemajanduse kogutoodangust (SKT) 2025. aastaks, täites sellega NATO normi.

Saksamaa üritab jõuda kahe protsendi sihtmärgini nii lähedale, kui võimalik, nende vahenditega, mis on saadaval ning saavutada kahe protsendi sihtmärgi 2025. aastaks, ütles täna kantsler Olaf Scholzi pressiesindaja Steffen Hebestreit.

Scholz kuulutas pärast Venemaa sissetungi Ukrainasse välja saja miljardi euro suuruse fondi, et suurendada Saksa kaitsevõimekust ning teha tasa aastakümneid kestnud alarahastuse, kirjutas AFP.

Rahastusprogramm pole aga efektiivselt jõustunud, mil tööstusel on raskusi nõudlusele vastamisega ning olulised tarnekavad viibivad.

«Tasakaalustatud ja vastupidav atlandiülene partnerlus nõuab, et Saksamaa ja Euroopa täidaksid aktiivset rolli,» kirjutas Scholz täna ajakirjas Foreign Policy.

Saksamaa suurendaks oma investeeringuid, et jõuda NATO sihtmärgini ning arendada välja armee, millele Saksamaa ja selle liitlased võiksid loota, ütles Scholz.

Seda eesmärki ei ole võimalik saavutada koheselt, ütles Hebestreit.

Saksamaa peab järgima «Euroopa regulatsioone» ning samuti on väljakutseid tarnega, ütles ta.

«Me oleme turul, kus on suur nõudlus, mis ületab pakkumist märkimisväärselt» ning see viib viivitusteni tarnega, ütles ta.

Samuti on siseriiklikke vaidlusi, kuidas täiendavat rahastust peaks kulutama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles