Oxfordi aasta sõna valikul tehti kummardus mitteideaalsetele inimestele

Postimees
Copy
Ämblikmehe üks tuntumatest ja peamistest vaenlastest Roheline Paharet (Green Goblin).
Ämblikmehe üks tuntumatest ja peamistest vaenlastest Roheline Paharet (Green Goblin). Foto: ISABEL INFANTES/AFP/SCANPIX

Esimeseks avaliku hääletuse teel valitud Oxfordi aasta sõnaks sai «goblin mode» (sõnasõnaline tõlge oleks «härjapõlvlase olek»).

Oxford Languages seletab, et «goblin mode» on slängitermin, mida kasutatakse sageli väljendites, nagu «in goblin mode» või «to go goblin mode», ning see tähendab käitumisviisi, mis on piinlikkust tundmata enesekeskne, laisk, lohakas või ahne, ning mis eirab ühiskondlikke norme või ootusi.

«Arvestades just kogetud aastat, kõnetab «goblin mode» meid kõiki, kes me tunneme end praegu veidi ülekoormatuna. On kergendus tunnistada, et me ei ole alati need ideaalsed inimesed, kellena meid ärgitatakse end Instagrami ja TikToki voogudes esitlema. Seda on näidanud selliste platvormide, nagu BeReal tõus, kus kasutajad jagavad iseendast töötlemata pilte, jäädvustades tihtipeale hetki, kus oleme härjapõlvlase olekus. Inimesed võtavad oma sisemise goblin’i omaks. Need, kes valisid aasta sõnaks «goblin mode’i», annavad märku, et see mõiste on tõenäoliselt tulnud selleks, et jääda,» seletas Oxford Languagesi president Casper Greathwohl.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles