Lätist tegutseva Vene telekanali keelustamine: «Tegemist on julgeolekuohuga» (17)

Copy
TV Dožd peatoimetaja Tihhon Dzjadko.
TV Dožd peatoimetaja Tihhon Dzjadko. Foto: EVGENIA NOVOZHENINA / REUTERS / Scanpix

Riiklik elektroonilise massimeedia nõukogu (NEPLP) otsustas tühistada Lätis tegutseva ja sõltumatuks peetud Vene telekanali «Dožd» ringhäälinguloa, teatas Läti meedia täna. 

NEPLP tühistas ringhäälinguloa seoses riigi julgeolekut ja avalikku korda ähvardavate ohtudega, kinnitas NEPLPi esimees Ivars Āboliņš.

Dožd kaob eetrist neljapäeval, 8. detsembril.

«NEPLP oli veendunud, et TV Doždi juhtkond ei mõistnud iga üksiku rikkumise või rikkumiste kogumi olemust ja raskusastet,» selgitas nõukogu juht Āboliņš ja lisas, et Läti seadusi peavad järgima ja austama kõik.

Praegu Riias tegutsevat Doždi karistati Krimmi näitamise eest kaardil Venemaa osana ja Vene relvajõudude «meie armeeks» nimetamise eest. Telekanali Dožd kõnealuse loo kohta algatati Āboliņši sõnul ka kriminaalasi Vene armeele abi palumise eest.

Doždi peatoimetaja Tihhon Dzjadko selgitas Twitteris, et 1. detsembri saates «Siin ja praegu» kõlas saatejuhi lause: «Saatke meile sõnumeid aadressile army@tvrain.tv või kirjutage meile Telegrami. /.../ Loodame, et saame abistada paljusid sõjaväelasi näiteks varustuse ja lihtsalt elementaarsete mugavustega rindel.»

Dzjadko sõnul tekitas see lause vaatajas mulje, et telekanal Dožd osutab Vene väele abi. Dzjadko palus selle eest vabandust nig otse-eetris need sõnad öelnud ajakirjanik Aleksei Korosteljov vallandati päevapealt ametist.

«Sellega seoses on oluline märkida järgmist: telekanal Dožd ei ole tegelnud, ei tegele ega hakka tegelema Vene väe varustamisega ei rindel ega kaugemal. Postkast army@tvrain.tv on loodud pealtnägijatunnistuste kogumiseks Vene väe kuritegude kohta Ukrainas ning Venemaal kuritegeliku ja mõttetu mobilisatsiooni käigus toimunud rikkumiste kohta. Et eetris kuuldud fraas eksitab meie vaatajaid, otsustasime selle viivitamatult kordustest ja saate salvestusest eemaldada. Vabandame oma vaatajate ees,» kirjutas Dzjadko Twitteris.

NEPLP esimees Āboliņš andis mõista, et Doždi programmi sisu asjus on algatatud haldusjuurdlus.

Venemaa sõltumatu telekanal Dožd katkestas pärast Venemaa kallaletungi Ukrainale ajutiselt tegevuse, kolis seejärel Riiga ja sai Läti tegevusloa. Hiljem on stuudiod avatud ka Amsterdamis, Thbilisis ja Pariisis.

Kuna Dožd edastab saateid lisaks televisioonile ka YouTube’is, esitab NEPLP taotluse kanal YouTube’is geoblokeerida.

Kanal võib meedianõukogu otsuse vaidlustada.

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles