FSB süüdistab Ukraina ministreid «Venemaa territoriaalse terviklikkuse» rikkumises (7)

Copy
FSB peakorter Moskvas.
FSB peakorter Moskvas. Foto: ALEXANDER NEMENOV/AFP/Scanpix

Vene föderaalne julgeolekuteenistus (FSB) on esitanud taotluse vahistada kaks Ukraina ministrit, teatas Moskva kohus täna AFP-le, kui riigimeedia oli edastanud, et neid süüdistatakse «Venemaa territoriaalse terviklikkuse rikkumises».

Venemaa väitis septembris libareferendumi järel, et on annekteerinud neli Ukraina oblastit, mille selle sõdurid olid osaliselt hõivanud – Zaporižžja, Hersoni, Donetski ja Luhanski.

Moskva kohtu kõneisik ütles AFP-le, et FSB uurijad on "palunud tagaselja vahistada" asepeaminister Irõna Vereštšuki ja asevälisminister Emine Džaparova.

Kohus ei kinnitanud süüdistuste sisu, kuid riiklik uudisteagentuur RIA Novosti edastas, et neid süüdistatakse "Venemaa territoriaalse terviklikkuse rikkumises".

Kõrged Ukraina poliitikud, nende seas president Volodõmõr Zelenskõi, on teinud ringreise mööda riiki ja külastanud ka piirkondi, mida Moskva väidab olevat annekteerinud.

Zelenskõi külastas viimati teisipäeval Slovjanski linna Donbassis.

Vereštšuk, kes vastutab okupeeritud alade taaslõimimise eest, väisas novembris Hersoni linna, kui Kiievi väed selle vabastasid.

Krimmitatarlasest Džaparova edendab selle rahvusvähemuse huvisid Krimmi poolsaarel, mille Venemaa annekteeris 2014. aastal. Samuti on ta teinud üleskutseid Krimm Ukrainale tagastada.

Mõlemad naised pandi Venemaa tagaotsitavate nimekirja.

Venemaa on kogenud viimasel ajal eriti Hersoni oblastis lahinguväljal alandavaid lüüasaamisi ning on asunud talve saabudes raevukalt ründama Ukraina tsiviiltaristut.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles