Al Jazeera esitas tapetud ajakirjaniku kaasuse Rahvusvahelisele Kriminaalkohtule

Copy
Shireen Abu Akleh.
Shireen Abu Akleh. Foto: AL JAZEERA HANDOUT/EPA/Scanpix

Ringhääling Al Jazeera esitas tapetud ajakirjanik Shireen Abu Akleh’ kaasuse teisipäeval Rahvusvahelisele Kriminaalkohtule (ICC), öeldes, et ta tapeti Iisraeli vägede poolt.

Kataris baseeruv ringhääling teatas, et on avastanud uusi tõendeid Palestiina-Ameerika ajakirjaniku surma kohta 11. mail Iisraeli armee haarangus.

ICC prokurörile saab kaebusi esitada iga isik või ühendus, kuid Haagis baseeruval kohtul ei ole kohustust selliseid juhtumeid menetleda.

Al Jazeera märkis avalduses, et «uued pealtnägijate ütlused ja videokaadrid osutavad selgelt, et Shireen ja tema kolleegid langesid Iisraeli okupatsioonivägede otsese tule alla».

«Iisraeli võimude väide, et Shireen tapeti tulevahetuse käigus eksikombel, on täiesti alusetu,» teatas ringhääling.

ICC alustas mullu uurimist seoses sõjakuritegudega Palestiina territooriumidel, kuid Iisrael ei ole ICC liige ja on vaidlustanud, et kohtul on selle üle jurisdiktsioon.

Iisrael on teatanud, et ei tee koostööd mis tahes välise juurdlusega Abu Akleh' surma kohta.

«Keegi ei uuri IDF-i (Iisraeli kaitseväe) sõdureid ja keegi ei jutlusta meile sõjapidamise moraalsuse kohta, kindlasti ei tee seda Al Jazeera,» ütles Iisraeli peaminister Yair Lapid avalduses.

Iisraeli armee teatas 5. septembril sisejuurdluse järel, et Abu Akleh hukkus tõenäoliselt ühe selle sõduri kuuli läbi, kuid tegu oli õnnetusega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles