Macron tõrjus kriitikat Venemaa julgeolekutagatiste teemal (3)

Copy
Prantsuse president Emmanuel Macron esineb avaldusega Albaanias Tiranas 6. detsember 2022.
Prantsuse president Emmanuel Macron esineb avaldusega Albaanias Tiranas 6. detsember 2022. Foto: LUDOVIC MARIN/AFP/Scanpix

Prantsuse president Emmanuel Macron tõrjus teisipäeval kriitikat, mis sai osaks tema sõnadele, et ühel päeval tuleb Venemaale anda julgeolekutagatised Lääne sammude eest.

Macron vastas Kiievi ja mõnede Ida-Euroopa rahulolematusele laupäevase avaldusega, mis nende sõnul ilmutab liigset leebust Moskva suhtes.

«Minu arvates ei tohiks me püüda luua vastuolu seal, kus seda ei ole,» ütles Macron Tiranasse Euroopa Liidu ja Balkani tippkohtumisele saabudes.

Macron ütles laupäeval, et Lääs peaks kaaluma, kuidas rahuldada Venemaa vajadust julgeolekutagatiste järele, kui president Vladimir Putin nõustub läbirääkimistega Ukraina sõja lõpetamise üle.

«Üks olulisi punkte on hirm, et NATO tuleb tema ukse taha, relvade paigutamine, mis võivad Venemaad ohustada,» ütles Macron usutluses Prantsuse telekanalile TF1.

Avaldus äratas pahameelt ja tõi kaasa kriitika.

«Keegi tahab anda julgeolekutagatist terroristlikule ja mõrvarriigile?» päris Ukraina julgeoleku- ja kaitsenõukogu sekretär Oleksi Danilov sotsiaalmeedias.

Poola asevälisministri Marcin Przydaczi sõnul teeb Macron oma avaldusega vea ja Lääs peab jääma kindlaks Moskva isoleerimise poliitikale.

Ukraina konflikt lõpetatakse Ukrainale julgeolekutagatiste andmisega, ütles Euroopa Liidu välispoliitikajuht Josep Borrell esmaspäeval ja lisas, et Venemaa julgeolekutagatistest räägime me hiljem.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles