Läti julgeolekuteenistus soovitab kanda Doždi saatejuhi musta nimekirja (2)

BNS
Copy
Doždi saate salvestus toonases Moskva stuudios 2014. aastal.
Doždi saate salvestus toonases Moskva stuudios 2014. aastal. Foto: VASILY MAXIMOV/AFP/Scanpix

Läti riiklik julgeolekuteenistus soovitas siseminister Kristaps Eklonsil kanda sõltumatu vene telekanali Dožd Gruusias baseeruv uudisteankur Aleksei Korosteljov Lätis soovimatute isikute nimekirja.

Julgeolekuteenistus analüüsis Korosteljovi pöördumist Doždi 1. detsembri saates «Siin ja praegu» ning jõudis järeldusele, et see sisaldas üleskutset anda ainelist abi ja toetust Vene relvajõududesse mobiliseeritud sõduritele.

Korosteljov rääkis saates korduvalt Vene sõdurite raskest olukorrast rindel ning puudulikust varustusest ja toidunappusest.

Tema märkused osutavad, et Dožd on kogunud nende probleemide kohta teavet eesmärgiga aidata neid lahendada, ütles julgeolekuteenistus.

Telekanali selgitustest hoolimata on julgeolekuteenistus seisukohal, et üleskutsed toetada Vene okupatsioonivägesid Ukrainas on Läti infokeskkonnas lubamatud.

Eeltoodut arvestades leidis julgeolekuteenistus, et Korosteljovi avaldused on ohuks Läti riikliku julgeoleku huvidele, sest loovad Vene relvajõududest eksliku mulje ning kutsuvad esile kaastunnet agressori vastu.

Läti Riiklik Elektroonilise Massimeedia Nõukogu (NEPLP) otsustas täna tühistada sõltumatu telekanali Dožd ringhäälinguloa.

1. detsembri saade «Siin ja praegu» filmiti Thbilisis ning saatejuht Korosteljov elab ja töötab Gruusias. Kuna tal ei ole Läti viisat, ei saa teda kutsuda oma tegude kohta aru andma, aga julgeolekuteenistus soovitab siseministril kanda ta isikute nimekirja, kellel on keelatud Lätti siseneda.

Doždi peatoimetaja Tihhon Dzjadko selgitas Twitteris, et 1. detsembri saates kõlas saatejuhi lause: «Saatke meile sõnumeid aadressile army@tvrain.tv või kirjutage meile Telegrami. /.../ Loodame, et saame abistada paljusid sõjaväelasi näiteks varustuse ja lihtsalt elementaarsete mugavustega rindel.»

Dzjadko sõnul tekitas see lause vaatajas mulje, et telekanal Dožd osutab Vene väele abi. Dzjadko palus selle eest vabandust ning otse-eetris need sõnad öelnud Korostelev vallandati väidetavalt päevapealt ametist.

«Sellega seoses on oluline märkida järgmist: telekanal Dožd ei ole tegelnud, ei tegele ega hakka tegelema Vene väe varustamisega ei rindel ega kaugemal. Postkast army@tvrain.tv on loodud pealtnägijatunnistuste kogumiseks Vene väe kuritegude kohta Ukrainas ning Venemaal kuritegeliku ja mõttetu mobilisatsiooni käigus toimunud rikkumiste kohta. Et eetris kuuldud fraas eksitab meie vaatajaid, otsustasime selle viivitamatult kordustest ja saate salvestusest eemaldada. Vabandame oma vaatajate ees,» kirjutas Dzjadko Twitteris.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles