Minister: Poola nõustub võtma vastu Saksamaa pakutud Patriot rakette

Copy
Patriot-õhukaitsesüsteemid Poolas Rzeszów-Jasionka lennuväljal 80 kilomeerti kaugusel Ukraina piirist 24. märtsil 2022.
Patriot-õhukaitsesüsteemid Poolas Rzeszów-Jasionka lennuväljal 80 kilomeerti kaugusel Ukraina piirist 24. märtsil 2022. Foto: STRINGER/REUTERS

Poola nõustub võtma vastu Saksamaa pakutud Patriot rakette, kuigi kutsus varem Berliini saatma need hoopis Ukrainasse, ütles teisipäeval kaitseminister Mariusz Błaszczak.

«Pärast rääkimist Saksa kaitseministriga nõustusin ma pettumusega otsusega keelduda toetamast Ukrainat,» kirjutas Błaszczak Twitteris.

«Patriotide paigutamine Lääne-Ukrainasse oleks suurendanud Poola ja Ukraina julgeolekut,» märkis ta ja lisas, et nüüd tehakse tööd raketisüsteemi paigutamiseks Poolasse.

Saksamaa pakkus USA-s toodetud raketisüsteemi Poolale pärast eelmisel kuul aset leidnud plahvatust, mille põhjustas ilmselt allakukkunud Ukraina õhutõrjerakett.

Poola võimud aga kutsusid Berliini saatma Patriot-süsteem hoopis Ukrainasse, et aidata naaberriigil kaitsta end Vene massiivsete raketirünnakute eest.

Saksamaa vastas tookord, et seda tuleb arutada NATO-ga.

NATO peasekretär Jens Stoltenberg ütles hiljem, et see on Saksamaa otsustada, kas ta tahab saata Patriot raketisüsteemi Ukrainasse.

Saksamaa on varustanud Ukrainat raketisüsteemiga Iris-T tugevdamakas kaitset Vene rünnakute eest.

USA ja teised NATO liitlased on seni hoidunud kaugmaarakette kasutava Patrioti tarnimisest Ukrainale.

Ameeriklaste süsteem on oluline osa NATO õhutõrjest idapoolsetes liikmesriikides. Washington on juba saatnud Patriot rakette Poola ja Berliin on saatnud neid Slovakkiasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles