ÜRO humanitaarjuht avaldas muret Ukraina taristu hävitamise mõjude pärast

Copy
Sõjategevuses kahjustada saanud elumaja Ukrainas Hersonis.
Sõjategevuses kahjustada saanud elumaja Ukrainas Hersonis. Foto: Roman Pilipey / EPA / Scanpix

Venemaa rünnakud Ukraina energiataristu vastu on põhjustanud sõjast räsitud riigis uue vajaduste taseme, ütles eile ÜRO humanitaarjuht, hoiatades, et miljonid inimesed on kütteta ajal, mil õhutemperatuur on langemas.

Ligi pool Ukraina energiasüsteemist on saanud kahjustada kuid kestnud Venemaa süstemaatiliste rünnakute tõttu energiataristule ning esmaspäeval leidsid aset uued rünnakulained.

«Alates oktoobrist on kestvad rünnakud Ukrania energiataristule tekitanud uue vajaduste taseme, mis mõjutab kogu riiki ja süvendab sõja põhjustatud vajadusi,» ütles maailmaorganisatsiooni asepeasekretär humanitaarküsimuste valdkonnas Martin Griffiths ÜRO Julgeolekunõukogule.

Sellise hävitustöö tõttu on Ukrainale vaja rahvusvaheliselt kogukonnalt suuremat toetust, ütles Griffiths, rõhutades, et energiataristu kaotused on «jätnud miljonid inimesed ilma sooja, elektri ja veeta», seda ajal, mil õhutemperatuur on langemas paarikümne miinuskraadini.

«Ukrainas on täna rünnaku all tsiviilisikute võime ellu jääda,» ütles ta.

Griffiths hoiatas, et konflikti tõttu kodudest lahkuma sunnitud inimeste arv võib Ukrainas veelgi tõusta. Praegu on selliseid inimesi 14 miljonit, neist 6,5 miljonit riigisiseselt ja üle 7,8 miljoni teistesse riikidesse suundununa.

Prantsuse suursaadik ÜRO-s Nicolas de Riviere süüdistas Venemaad «talve kasutamises sõjarelvana».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles