USA kohtunik lükkas hagi Saudi kroonprintsi vastu tagasi (1)

BNS
Copy
Mohammed bin Salman.
Mohammed bin Salman. Foto: ATHIT PERAWONGMETHA / POOL / AFP/SCANPIX

USA kohtunik jättis teisipäeval rahuldamata hagi Saudi Araabia kroonprintsi Mohammed bin Salmani vastu seoses kahtlustusega tema rollist ajakirjanik Jamal Khashoggi tapmises 2018. aastal.

Washingtoni föderaalkohtunik John Bates leidis, et prints Mohammedi jaoks, kes määrati septembris Saudi Araabia peaministriks, kehtib USA kohtus puutumatus, kuna ta on välisriigi juht.

Bates ütles, et tsiviilhagi, mille esitas Khashoggi lesk Hatice Cengiz ja teda toetav aktivistide rühmitus DAWN, sisaldab tugevaid ja põhjendatud argumente, mille järgi oli prints Mohammed mõrva taga.

Kuid ta lisas, et kohtunikul puudub pädevus lükata tagasi USA valitsuse 17. novembril kohtule esitatud seisukoht, mille järgi on printsil välisriigi juhina puutumatus.

Isegi kui prints oleks nimetatud peaministriks vaid nädal aega tagasi, vastutab täitevvõim välissuhtluse eest, sealhulgas Saudi Araabiaga, ja kohtu vastupidine otsus võiks riigi vastavate kohustuste täitmist häirida, leidis Bates.

Batesi sõnul oli ta kohtunikuna raskes olukorras, kuid tal ei olnud ka muud võimalust selle lahendamiseks.

Prints Mohammed on olnud Saudi Araabia tegelik juht juba aastaid.

Khashoggi oli üks tema häälekamaid kriitikuid, kes tegutses USAs ning läks oma pruudiga Türki, et saada nende abielu puudutavad dokumendid Saudi konsulaadist Istanbulis.

Seal tapsid ja tükeldasid ajakirjaniku Saudi režiimi käsilased. Saudi Araabia kohus mõistis 2020. aastal tapmise eest kaheksa inimest 7–20 aastaks vangi.

Eelmisel aastal avalikustas USA president Joe Biden luureraporti, mille järgi oli prints Mohammed operatsiooni Khashoggi vastu heaks kiitnud.

Juhtum on Washingtoni ja Ar-Riyadhi suhteid tõsiselt häirinud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles