Saksamaa teatel paljastati parlamendirünnakut kavandanud grupp

Copy
Politseioperatsioon Frankfurtis 7. detsember 2022.
Politseioperatsioon Frankfurtis 7. detsember 2022. Foto: Boris Roessler/dpa via AP/Scanpix

Saksa politsei viis kolmapäeval läbi haaranguid üle riigi, vahistades paremäärmusliku rühmituse 25 liiget, keda kahtlustatakse rünnaku kavandamises parlamendile, teatasid föderaalprokurörid.

Varahommikustest haarangutest võttis osa üle 3000 politseiniku, teiste hulgas terrorivastase eliitüksuse liikmed. Läbi otsiti 130 kinnistut. Saksa meedia sõnul oli tegu ühe kõigi aegade suurema politseioperatsiooniga riigis.

Operatsiooni sihtmärgiks olid rühmitusse Reichsbürger (Reichi kodanikud) kuuluvad isikud ja neid kahtlustatakse konkreetsete ettevalmistuste tegemises, «et väikese relvarühmaga vägivalda kasutades Saksa parlamenti sisse tungida», teatasid prokurörid avalduses.

Kinnipeetuid süüdistatakse hiljemalt 2021. aasta novembris terrorirühmituse moodustamises, mis seadis eesmärgiks kukutada Saksamaa olemasolev riigikord ja asendada see «nende endi sorti riigiga», lisati avalduses.

Kaks inimest 25-st peeti kinni välismaal: Austrias ja Itaalias.

Venemaa saatkond Berliinis eitas täna sidemeid paremäärmuslaste terrorigruppidega Saksamaal.

«Venemaa saatkond Saksamaal juhib tähelepanu faktile, et Vene diplomaatilised- ja konsulaarbürood Saksamaal ei pea ühendust terrorigruppide esindajate ega teiste ebaseaduslike kehanditega,» seisis saatkonna avalduses, mida vahendasid Vene uudisteagentuurid.

Reichsbürgeri liikumisse kuulub neonatse, vandenõuteoreetikuid ja relvaentusiaste, kes ei tunnusta tänapäeva Saksa vabariigi legitiimsust.

Pikalt lihtsalt rahulolematute ja ullikeste ühenduseks peetud Reichsbürger on muutnud viimastel aastatel üha radikaalsemaks ja selles on hakatud nägema julgeolekuohtu.

Prokuröride sõnul on hiljuti moodustatud terrorirühma liikmete hulgas endiseid sõjaväelasi.

«Süüdistatavaid ühendab riiklike institutsioonide ning Saksamaa Liitvabariigi vaba, demokraatiale tugineva korra sügav eitamine.»

Kahtlusalused olid teadlikud, et nende plaani on võimalik teoks teha ainult riigi esindajate vastu sõjalisi vahendeid ja vägivalda kasutades, ütles prokuratuur.

Justiitsminister Marco Buschmann avaldas Twitteris tunnustust «arvatava terrorirakukese» purustamise eest, mis tema sõnul näitab, et Saksamaa suudab oma demokraatiat kaitsta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles