ÜLESKUTSE ⟩ Aita maailmakuulsa jõululaulu abil ukrainlastel talv üle elada

Aarne Seppel
, toimetaja
Copy

«Carol of the bells» ehk ukraina keeles «Shchedryk» on üks maailma tuntumaid jõululaule. Vähem teatakse, et lugu on pärit Ukrainast. MTÜ Slava Ukraini kutsub inimesi jõuluajal seda meloodiat märkama ja ukraina inimestele läbi annetuste tänu avaldama.

Sellele Ukrainast pärit jõululaulule on tehtud tuhandeid arranžeeringuid. Paljud neist on tuntud jõulufilmidest, nagu «Üksinda kodus», aga ka jõulukontsertidelt, reklaamidest või teatrietendustest.

Ukraina on maailmale teinud jõulukingituse ja nüüd on aeg neile vastukingitus teha. Nendel jõuludel kutsub MTÜ Slava Ukraini kõiki inimesi, kes on kunagi seda lugu kuulnud, Ukraina inimestele tänu ja toetust avaldama.

Vaata stseeni filmist «Üksinda kodus»

«Peame saatma ukrainlastele sõnumi, et nad ei ole üksi ja viima lootuse tagasi sinna, kus seda hetkel enim vaja. Kui Ukraina rahvalaul «Shchedryk» räägib linnukesest, kes on peale külma talve tulnud ukrainlastele õnne ja tervist tooma, siis meie siht on vajalik abi juba täna Ukrainasse viia, et aidata ukrainlastel talv üle elada,» kirjeldas MTÜ Slava Ukraini tegevjuht Johanna-Maria Lehtme.

Üheks võimaluseks on teha annetus, mis aitab rindejoonel elavatel inimestel eesootaval talvel ellu jääda, teiseks jagada üleskutset ja Ukraina jõululaulu, et seeläbi neile toetust avaldada.

«Rahalise annetuse kõrval on toetusavaldus ka see, kui MTÜ Slava Ukraini ja «Shchedryku» sõnumit jagatakse. Eesti riik laulis end vabaks – nüüd on meie kord toetada ukrainlasi, kes võitlevad praegu terve Euroopa vabaduse eest,» kutsus Lehtme üles toetust ja tuge andma.

Soov aidata vähemalt 100 000 inimest

Sõjatsooni jäänud inimestel puudub elekter, jooksev vesi, kanalisatsioon ja paljud kodud on hävitatud. Nendes piirkondades puudub peaaegu kõik täisväärtuslikuks eluks vajalik, kaasa arvatud toidu- ja arstiabi.

«MTÜ Slava Ukraini paneb annetuste abil kokku humanitaarabi komplekti «Lootuse jõulud», mis toidab, hooldab ja soojendab. Samuti lisame ka Eesti inimeste poolt annetatud villased sokid, kindad, mütsid või sallid,» tõi Lehtme välja. Ühe abipaki maksumus on ca 60 eurot ning eesmärk on aidata vähemalt 100 000 inimest.

Abipakid toimetatakse rindejoonele ja küladesse, mis on viimase kolme kuu jooksul vabastatud. Pakid viiakse otse abivajajate kodudesse. Ühest pakist piisab kahele inimesele kaheks nädalaks. Kohapealse abi koordineerimiseks tehakse koostööd Ukraina vabatahtlikega, kes oskavad hinnata kohalike inimeste abi vajadust.

Anneta ja aita rindejoonel elavatel ukrainlastel talv üle elada: https://lootus.slava.ee/

Rahvalaulu «Shchedryk» kirjutas Ukraina helilooja Mõkola Leontovitš juba 1916. aastal. Ukraina rahvatraditsioonide järgi tähistati uue aasta algust kevadel ning lugu räägib linnukesest, kes on tulnud kevadel, pärast pikka talve, kodudesse küllust ja õnne tooma.

Vaata Johanna-Maria Lehtme «Lootuse jõulude» kampaania üleskutset:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles