Venemaa uus libakampaania: Poola tahab Ukraina maakondi annekteerida

Postimees
Copy
Protest Varssavi Vene saatkonna ees.
Protest Varssavi Vene saatkonna ees. Foto: Radek Pietruszka/EPA/Scanpix

Pärast seda, kui Ukraina õhutõrjerakett ekslikult Poolasse langes ja seal kaks inimest tappis, hakkas Vene riigimeedias levima vandenõuteooria, et Poola tahab annekteerida maakondi Lääne-Ukrainas.

Yandexi otsingurakenduse andmetest selgub, et 30. novembrist 1. detsembrini näitas Yandexi uudisteagregaat pealkirju Vene riigi rahastuse toel tegutsevatelt või Kremli-meelsetelt väljaannetelt, mis väitsid, et Poolal on plaane Ukraina territooriumi vallutamiseks, selgub Saksa Marshalli Fondi artiklist.

Väljaanne RBC Grupp tsiteeris Vene välisluureteenistuse direktorit Sergei Narõškinit, kelle sõnul valmistasid Poola võimud ette anneksioonireferendumeid kolmes läänepoolses Ukraina oblastis.

Narõškini väitel oli selliste katsete eesmärk ennetada igasuguseid kokkuleppeid NATO ja Venemaa vahel Ukraina saatuse osas.

Mingigi usaldusväärsuse kindlustamiseks tsiteeris RBC Poola välisministeeriumit, mis nimetas väiteid desinformatsiooniks.

Gazeta.ru lehel ilmunud artiklis aga toodi välja riigiduuma saadiku Konstantin Zatulini sõnu, kes soovis ehk ukrainlaste seas hirmu külvata, väites, et Ameerika Ühendriigid peataksid Kiievile sõjalise abi andmise, kui Poola annekteeriks Ukraina territooriumi.

Väljaandes IANED ilmunud artiklis Poola väidetavate kavatsuste kohta sisaldus ka kaart, mis sisuliselt kaotaks kogu iseseisva Ukraina.

Kaardil kasutatakse mõistet «Novorossija» peaaegu kogu Ukraina territooriumi märkimiseks. Need kolm maakonda, mida Poola kavatses väidetavalt annekteerida, on aga märgitud kaardil nimetusega «Ukraina».

Ukraina presidendikantselei asejuht Mõhhailo Podoljak nimetas Vene desinformatsioonikampaaniat naeruväärseks.

«Vene Föderatsiooni esindajate avaldused «Poola kavatsustest Lääne-Ukraina annekteerimiseks» on järjekordne Kremli katse külvata usaldamatust sõprade vahele. Kas keegi usub, et see töötab? Ukraina ja Poola naeravad selle peale. Koos. On ainult üks riik, mis eirab rahvusvahelist seadust, me teame selle nime,» kirjutas Podoljak Twitteris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles