Euroopa Komisjon plaanib blokiülest tunnustust samasoolistele lapsevanematele (3)

Copy
Inimene hoidmas oma käsi südamekujuliselt LGBT vikerkaarelipu ees.
Inimene hoidmas oma käsi südamekujuliselt LGBT vikerkaarelipu ees. Foto: Isaiah Downing/Reuters/Scanpix

Euroopa Komisjon tegi täna ettepaneku võtta vastu määrus, mis kohustaks liikmesriike tunnustama samasooliste paaride vanemlust, mis on kindlaks tehtud mõnes teises liikmesriigis.

Algatuse eesmärk on tuua õiguslikku selgust niinimetatud vikerkaareperedele, kes reisivad või kolivad ühest liikmesriigist teise.

«Kui olete lapsevanem ühes riigis, olete seda igas riigis,» ütles komisjoni president Ursula von der Leyen.

Ettepaneku kohaselt tahetakse luua «Euroopa vanematõend», mis tagaks, et ühes liikmesriigis tunnustatud vanemlust saaks tõendada kõigis 27 liikmesriigis.

«On hinnanguliselt kaks miljonit last, kelle õiguslikku suhet oma vanematega võidakse mõnes teises liikmesriigis eitada,» märkis komisjoni õigusvolinik Didier Reynders.

«See võib juhtuda, kui perekond on kolinud liikmesriiki, mis ei tunnusta varasemalt kindlaks tehtud vanemlust,» seletas ta.

Määrus vajab jõustumiseks kõigi liikmesriikide heakskiitu, kuid sellele on vastu osa konservatiivseid valitsusi, nende seas Ungari ja Poola.

Üheteistkümnes EL-i riigis ei lubata lapsevanemana tunnustada kaht naist või kaht meest, selgus mullusest Euroopa Parlamendi raportist.

Liikmesriigid on olnud vastamisi ka kohtuhagidega samasooliste paaride vanemlike õiguste eitamise eest.

LGBTQ+ organisatsioonid tervitasid ettepanekut kui olulist sammu võrdse kaitse tagamisel kõigile lastele.

«Tagamine, et laste vanemaid tunnustatakse sellistena ühest EL-i riigist teise liikudes on oluline tingimus nende parimate huvide ja põhiõiguste kaitsmisele,» ütles ILGA-Europe peadirektor Evelyne Paradis.

«Õiguslik kindlus (vanemluse) tunnustamise osas vähendab tõsiseid muresid ja probleeme, millega vikerkaarepered EL-is reisides või kolides silmitsi seisavad,» lisas ta.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles