USA suurendab oma sõjalist kohalolekut Baltimaades (1)

BNS
Copy
USA sõjaväe liikmed osa võtmas NATO õppusel Iron Wolf 2022 Pabradė polügoonil.
USA sõjaväe liikmed osa võtmas NATO õppusel Iron Wolf 2022 Pabradė polügoonil. Foto: MINDAUGAS KULBIS/AP/Scanpix

USA Vilniuse saatkond teatas täna, et Ühendriigid suurendavad oma sõjalist kohalolekut Baltimaades ning USA üksuste staatus Leedus muudetakse alaliselt roteeruvaks.

Alates 2019. aastast paikneb Švenčionyse rajoonis Pabradė polügoonil pikemate või lühemate rotatsioonidega USA pataljon.

Diplomaatilise esinduse teatel teavitas USA Leedu suursaadik Robert Gilchrist kaitseminister Arvydas Anušauskast muudatustest üksuste kohaloleku põhimõttes.

«Tugevdamaks oma pühendumust oma Balti liitlastele, suurendavad Ameerika Ühendriigid oma roteeruvate sõjajõudude alalist kohalolekut Eestis, Lätis ja Leedus. Mehhaniseeritud pataljoni ja välisuurtükipatarei kohalolek Leedus muudetakse episoodilisest püsivaks rotatsiooniks,» seletas ta.

«Nagu ütles president (Joe) Biden, kohustume kaitsma NATO territooriumist iga tolli. USA üksuste paigutamine näitab selle lubaduse täitmist, seega jätkame oma jõudude staatuse korrigeerimist,» ütles Gilchrist pressiteate vahendusel.

«Võtsime omale kohustuse tagada piirkonnas ulatuslik kohalolek ja elavdada ühisõppusi Balti partneritega, mis aitab säilitada tugeva lahinguvõime ning tugevdada meie kaitse- ja heidutuspositsioone,» ütles ta.

Anušauskas märkis pressiteates, et Leedu on võõrustava riigina võtnud kohustuse pakkuda kogu vajalikku tuge.

«USA sõjaline kohalolek meie piirkonnas on jätkuvalt Venemaa heidutamise ja riigikaitse eriti oluline osa. Tervitame ja toetame otsustavalt USA pataljoni alalist kohalolekut Leedus,» ütles minister.

Pärast Ukrainale kuuluva Krimmi annekteerimist 2014. aastal saatis USA Leetu rotatsiooni korras umbes 150 sõduriga kompanii.

Kolm aastat hiljem, pärast roteerumise lõppu, hakkasid ameeriklased alates 2019. aastast paigutama pataljone Leetu korrapärasemalt.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles