Saksamaal vahistati haarangus riigipööret plaaninud 25 paremäärmuslast (1)

Christopher Aloe
, toimetaja
Copy
Riigipööret plaaninud Reichsbürgerite grupeeringu üks juhtidest, Heinrich XIII Prinz Reuß.
Riigipööret plaaninud Reichsbürgerite grupeeringu üks juhtidest, Heinrich XIII Prinz Reuß. Foto: Boris Roessler/dpa/AP/Scanpix

Saksamaal korraldati eile hommikul üks viimase aja suurimaid üleriigilisi haaranguid paremäärmusliku terrorirühmituse vastu, mis plaanis korraldada riigipööret.

Kokku otsisid ligi 3000 politseiniku läbi 130 kinnistut üheteistkümnel liidumaal. Haarangute sihtmärgiks olid 52 kahtlustatavat, kellest 25 võeti vahi alla. Kaks grupi liiget võeti vahi alla Austrias ja Itaalias. Peaprokuratuur viib läbi uurimist terroristliku organisatsiooni moodustamise kahtluse tõttu.

«Kahtlustatav terroriorganisatsioon on – uurimise seisu kohaselt – juhitud vägivaldsetest riigipöördefantaasiatest ja vandenõudeideoloogiatest,» ütles siseminister Nancy Faeser (SPD) eile hommikul.

Juhtum erineb teistest sarnastest oma mõõtmete, struktuuri, aga ka süüdistatavate poolest. Vandenõulaste hulka kuuluvad näiteks ühe Saksa aadliperekonna liige vürst Heinrich XIII Prinz Reuß, endine parlamendiliige ja Berliini kohtunik Birgit Malsack-Winkemann, kes kuulub parteisse Alternatiiv Saksamaale (AfD), ja mitu endist või praegust sõjaväelast, nende hulgas endine Bundeswehri eriüksuse komandör. Die Zeiti andmetel peeti aristokraatidest, AfD poliitikust ning endistest ja praegustest sõduritest koosnevat seltskonda julgeolekuringkondades väga ohtlikuks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles