WHO: läbirääkimised üleilmse pandeemialeppe üle algavad veebruaris

Copy
Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) logo.
Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) logo. Foto: Denis Balibouse / Reuters / Scanpix

Läbirääkimised globaalse leppe üle tulevaste pandeemiatega paremini võitlemise osas algavad tuleva aasta veebruaris, teatas Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) kolm päeva kestnud kõneluste järel.

WHO 194 liikmesriiki on alates esmaspäevast töötanud leppe kallal, mille eesmärk on tagada, et vajakajäänud reaktsioon, mis tegi koroonaviirusest üleilmse kriisi, enam kunagi ei korduks.

Kõneluste viimasel päeval «lepiti kokku, et koostatakse esimene mustand õiguslikult siduva leppe kohta, mis on mõeldud maailma kaitsmiseks tulevaste pandeemiate eest», teatas WHO kolmapäeval.

«Seda algset pandeemialeppe mustandit, mis põhineb WHO põhikirjal, hakatakse arutama 27. veebruaril 2023,» seisis avalduses.

Teade tuli paar päeva enne Covid-19 avastamise kolmandat aastapäeva.

Viirus on tapnud 6,6 miljonit inimest, põhjustanud triljonite dollarite ulatuses majanduskahju ja toonud välja ebavõrdse ligipääsu tervishoiule ja meditsiinile maailma eri paigus.

Pandeemia mõju «inimeludele, majandustele ja ühiskondadele laiemalt ei tohi kunagi unustada», ütles Precious Matsoso WHO läbirääkimisorganist, mis hakkab mustandit välja töötama.

Peamiseks väljakutseks kujuneb tasakaalu leidmine tugeva ja jõulise leppe ja selle vahel, milles kõik riigid üksmeelele suudavad jõuda.

USA pealäbirääkija Pamela Hamamoto ütles varem sel nädalal, et «palju peab muutuma» enne, kui USA algatusega liitub.

Ta ütles, et Washington tahab tagada leppe läbipaistvuse, sealhulgas lubaduse, et riigid jagavad andmeid kiirelt ja põhjalikult.

Õiguslikult siduva leppeni loodetakse jõuda 2024. aasta kevadeks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles