Taliban lasi 27 inimesele pealtvaatajate ees kepihoope jagada

Copy
Talibani julgeolekutöötaja ning ihunuhtluse publik Charikari linnas 8. detsember.
Talibani julgeolekutöötaja ning ihunuhtluse publik Charikari linnas 8. detsember. Foto: AFP/SCANPIX

Taliban lasi pärast uue võimuaja esimest avalikku hukkamist neljapäeval 27 inimesele, kelle hulgas oli ka naisi, suure pealtvaatajaskonna silme all kepihoope jagada.

Islamiliikumise pressiesindaja tõrjus rahvusvahelist kriitikat avaliku karistamise aadressil, öeldes, et see näitab vähest austust islamiusu vastu.

2021. aasta augustis võimu haarates lubas Taliban, et seekord ei rakenda nad nii rangeid islamireegleid kui esimesel võimuperioodil, kuid aasta jooksul on pöördutud järk-järgult tagasi šariaadiseaduste äärmusliku tõlgendamise juurde.

Talibani pressiesindaja Zabihullah Mujahid ütles neljapäeval, et kriitika näitab väljaspool seisjate «vähest austust moslemite usu, seaduste ja siseasjade vastu».

Afganistani ülemkohtu teatel anti neljapäeval pealinnast Kabulist 50 kilomeetri kaugusel Parwani provintsi pealinnas Charikaris ihunuhtlust 27 kurjategijale.

Kuritegude nagu «sodoomia, tüssamine, valetunnistuse andmine, võltsimine, (uimastite) müümine, liiderlikkus, kodunt põgenemine, rööv maanteel ja ebaseaduslikud suhted» eest karistatavate hulgas oli üheksa naist, ütles kohus.

«Kõik kurjategijad tunnistasid oma kuriteod kohtu ees vabatahtlikult üles ja olid karistusega rahul.»

Üks sündmuspaigal viibinud inimene ütles AFP-le, et linnastaadionil läbi viidud karistamist oli vaatama tulnud üle 1000 inimese.

Süüdimõistetud said 20-39 hoopi umbes meetri pikkuse ja nelja sõrme laiuse kepiga. Ihunuhtlust läbi viinud Talibani meeskonna liikmed jagasid hoope kordamööda, kui üks väsis, asus tema asemele teine, rääkis pealtnägija.

Kolmapäeval kogunesid sajad inimesed vaatama surmanuhtluse täideviimist Farah' provintsi samanimelises pealinnas. Mõrvas süüdimõistetud mehe lasi maha ohvri isa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles